Het ministerie van Financiën
NOS Nieuws

Overleg coalitiepartijen en kabinet Prinsjesdagplannen diep de nacht in

Het overleg tussen de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB met premier Schoof en minister Heinen van Financiën over de begrotingsplannen voor 2025 is nog steeds bezig. Rond 18.00 uur kwamen de fractievoorzitters aan op het ministerie van Financiën om de voorstellen van het kabinet te bespreken.

NSC-leider Omtzigt en VVD-leider Yesilgöz kwamen lopend aan en zeiden tegen de wachtende journalisten dat ze op een goede afloop vertrouwden. De VVD-leider zei vooral te willen weten "of de werkende Nederlanders meer geld in hun portemonnee" zouden krijgen.

Afstand

De verwachting was dat het overleg rond 21.00 uur klaar zou zijn en dat het een soort bijpraatsessie zou zijn. Het is namelijk een extraparlementair kabinet waar de coalitiepartijen in de Tweede Kamer op een grotere afstand staan van het kabinet. Nu de fractievoorzitters zo lang binnen zitten, lijkt het er steeds meer op dat er toch onderhandeld wordt en dat de partijen onderdelen willen aanpassen en aanscherpen. Wat er precies binnen gebeurt, is onbekend.

Voorzichtiger

Het kabinet heeft de afgelopen twee weken de nieuwe begroting voor 2025 gemaakt. Premier Schoof wil vrijdag klaar zijn en zei donderdag "er grotendeels" uit zijn. Minister Heinen van Financiën was iets voorzichtiger en zei wel dat "de devil in the details" zit, en dat betekent dat in details ingewikkeld zijn en problemen kunnen veroorzaken.

Om zeker te zijn van voldoende steun van de vier coalitiepartijen in de Tweede Kamer zijn de vier partijleiders gevraagd te kijken naar de beoogde plannen van het kabinet-Schoof voor burgers en bedrijven in 2025.

Uitgang

Woensdagavond was er ook al een overleg en toen zei Omtzigt na afloop dat hij een stevige aanpak van armoede wilde. PVV-leider Wilders en BBB-leider Van der Plas gingen via een andere uitgang naar buiten en stonden de pers niet te woord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl