Een eerdere ronde van boosterprikken
NOS Nieuws

60-plussers krijgen weer uitnodiging voor boosterprik tegen corona

Corona is inmiddels niet meer de ontwrichtende ziekte die het in 2020 en 2021 was, maar toch valt vanaf vandaag bij 60-plussers weer een uitnodiging voor een boosterprik op de mat. Ook mensen van jonger dan 60 die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik kunnen vanaf vandaag een prikafspraak maken, evenals zorgmedewerkers.

Het vaccin komt van producent Pfizer/BioNTech en is aangepast om bescherming te bieden tegen de nieuwe FLiRT-variant. Door die variant leefde het coronavirus de afgelopen weken op. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd de booster de komende vier maanden te zetten, meldt het RIVM.

Door vaccinaties en eerdere besmettingen worden de meeste mensen veel minder ziek van de FLiRT-variant dan van andere varianten. Het RIVM behandelt die nu als een normale luchtweginfectie. Toch kunnen mensen die besmet zijn ernstige klachten krijgen, vooral mensen in zogenoemde risicogroepen.

'Bescherming loopt af'

Volgens Chantal Rovers, internist-infectioloog bij het Radboud UMC, is de prik nodig, omdat de bescherming van de vorige booster langzaamaan afloopt. "Voor veel mensen is het een tijd geleden dat ze of gevaccineerd zijn of een infectie hebben doorgemaakt", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Daardoor is het voor mensen met een hoger risico om ziek te worden zeker aan te raden is om nu een vaccinatie in te plannen."

De piek van de zomervariant is volgens het RIVM wel weer voorbij, blijkt ook uit de laatste wekelijkse meting van onder andere riooldeeltjes. Toch verwacht Rover dat er dit najaar, net als de afgelopen jaren, een piek komt in de besmettingen, wat automatisch ook meer ziekenhuisopnames betekent.

Want corona helemaal afschrijven, dat is volgens Rovers nog niet het geval. "Als je kijkt naar het afgelopen jaar, dan zie je dat mensen met corona zes keer meer in het ziekenhuis komen dan bij influenza."

Ook kun je door een coronabesmetting nog steeds langdurige klachten krijgen, vertelt Rovers. Die aandoening staat bekend als long covid. "Die kans lijkt inmiddels wel iets kleiner te zijn dan in 2020", zegt Rovers. "Verschillende studies tonen aan dat het vaccin de kans op long covid verkleint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl