Een zieke vrouw ligt op bed (illustratief)
NOS NieuwsAangepast

Aantal coronabesmettingen blijft hoog, maar stijgt niet verder

Het aantal nieuwe coronabesmettingen door een nieuwe variant van het virus blijft hoog, maar is gestabiliseerd. Dat blijkt uit de nieuwste weekcijfers van het RIVM. De afgelopen weken kent het virus een opleving.

In de week van 15 tot 21 juli is het gemiddelde aantal virusdeeltjes in het rioolwater met 4 procent toegenomen ten opzichte van de week ervoor. Ter vergelijking: vorige week werd nog een toename van 18 procent gemeten.

Volgens het RIVM ligt het aantal virusdeeltjes in het rioolwater veel hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Steeds meer mensen met coronaklachten melden zich bij de huisarts, vooral 65-plussers.

Of de opleving van het coronavirus ook invloed heeft op het aantal ziekenhuisopnames weten we niet. Het RIVM publiceert hier sinds juni 2024 geen cijfers meer van.

Door de zogenoemde FLiRT-variant is sprake van de grootste zomerse opleving sinds 2022. De term 'FLiRT' is door wetenschappers bedacht als verzamelnaam voor een aantal subvarianten van het coronavirus.

Door vaccinaties en eerder doorgemaakte besmettingen worden de meeste patiënten met de FLiRT-variant veel minder ziek dan van andere varianten. Toch kunnen mensen die besmet zijn ernstige klachten krijgen, vooral mensen in zogenoemde risicogroepen. Ook kunnen mensen na een besmetting op de lange termijn ziek blijven, vanwege de aandoening die bekendstaat als long covid.

Olympische Spelen

Ook op de Olympische Spelen zijn er zorgen over coronabesmettingen, onder meer in de Belgische ploeg. De Vlaamse omroep VRT meldt dat er deze week al enkele sporters positief zijn getest.

De besmette atleten hebben hun reis naar Parijs uitgesteld. In het Belgische gedeelte van het olympische dorp is een mondkapjesplicht ingevoerd.

Ook vijf speelsters van de Australische waterpoloploeg zijn positief getest. Zij verblijven in isolatie en trainen, als ze zich goed genoeg voelen, eerst individueel. Er zijn geen besmettingen bekend onder de sporters van Team NL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl