Prins Constantijn en prinses Laurentien op Koningsdag 2024
NOS NieuwsAangepast

Constantijn wil niet louter linten doorknippen, springt in de bres voor Laurentien

Prins Constantijn voelt er weinig voor om alleen nog ceremoniële taken te doen, dat zijn niet-politieke of -maatschappelijke activiteiten. "Ik hoop dat ik door kan gaan", zei de prins in het NPO Radio 1-programma Sven op 1. "Ik heb het gevoel dat het nu goed geregeld is."

De broer van de koning reageert op recente uitspraken van NSC-leider Omtzigt om de leden van het Koninklijk Huis in hun vrijheid te beperken bij het kiezen van hun werkzaamheden. Daarvoor hield hij eind juli een pleidooi in het weekblad EW. Hij vindt dat de premier niet de verantwoordelijkheid kan dragen voor hun meer inhoudelijke werkzaamheden.

Publiciteit

De NSC-leider begon de discussie over het beperken van de maatschappelijke activiteiten van de Oranjes juist in een tijd dat er veel publiciteit is over prinses Laurentien en haar werk voor de Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH). Die houdt zich bezig met een alternatieve afhandeling van de toeslagenaffaire.

Prinses Laurentien heeft de afgelopen maanden niet alleen in het openbaar stevige kritiek gehad op de manier waarop het ministerie van Financiën omgaat met getroffen toeslagenouders. Ook zijn er berichten naar buiten gekomen over het optreden van de prinses, waarbij de term 'grensoverschrijdend gedrag' viel.

Openbaar

Constantijn en Laurentien zijn lid van het Koninklijk Huis en dat betekent dat ze in het openbaar niet alles kunnen zeggen. Ze moeten hun uitspraken en activiteiten vooraf voorleggen aan de verantwoordelijke bewindspersoon.

Omtzigt vindt dat er nu te veel onduidelijkheid is over die ministeriële verantwoordelijkheid en vraagt zich af of de premier of een minister altijd verantwoordelijk moet zijn voor de uitspraken van leden van het Koninklijk Huis. PVV-leider Wilders is het eens met het pleidooi van Omtzigt.

Geen toelage

Prins Constantijn benadrukt in zijn reactie dat hij geen ceremoniële activiteiten doet en net als zijn vrouw voor zijn eigen inkomen moet zorgen. Zij krijgen geen toelage, in tegenstelling tot de koning, koningin Máxima, kroonprinses Amalia en prinses Beatrix. De prins zet zich in op het gebied van innovatie, nieuwe bedrijven en ondernemerschap en "dat gaat altijd goed", zegt hij. Hij overlegt regelmatig met allerlei ministeries.

Hij vindt ook niet dat zijn vrouw buiten haar boekje is gegaan. "De aantijgingen zijn nergens op gebaseerd", zegt Constantijn, verwijzend naar de berichtgeving over heftig optreden van zijn vrouw. "Ik ben supertrots op wat ze heeft bereikt." Hij vindt het goed dat Laurentien zich bezighoudt met een maatschappelijke kwestie zoals het vinden van een oplossing voor de toeslagenouders.

Achtergrond

Premier Schoof wil zich nog niet over de ophef rond prinses Laurentien uitlaten en wacht eerst op een onderzoek, wat hij zelf noemt een "terugblik". Het is uiteindelijk aan hem en aan de verantwoordelijk staatssecretaris Toeslagen Achahbar (NSC) om te kijken of de prinses zich meer op de achtergrond moet opstellen.

De premier had vandaag voor het eerst zijn wekelijks overleg met koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde. Het is gebruikelijk dat het staatshoofd en de premier op deze basis bijpraten. Wat er besproken wordt blijft geheim en wordt het "geheim van het paleis" genoemd. Er worden geen notulen gemaakt en er zijn ook geen ambtenaren bij.

Kijk hier naar de ontvangst door de koning:

Premier Schoof voor het eerst op bezoek bij koning

Het is dus onduidelijk of premier de kwestie-Laurentien met de koning heeft besproken. De discussie over de beperking van de actieradius van de leden van het Koninklijk Huis zal later nog verder worden gevoerd in de Tweede Kamer. Dan moet duidelijk worden of NSC, gesteund door andere partijen met concrete voorstellen hiervoor komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl