Pavel Doerov in 2016
NOS Nieuws

Telegram noemt arrestatie van topman Doerov in Frankrijk 'absurd'

Telegram-oprichter Pavel Doerov "heeft niets te verbergen". Dat zegt het platform in een reactie op de arrestatie van de topman in Frankrijk. De berichtenapp noemt het "absurd" om een platform of de eigenaar ervan verantwoordelijk te houden voor misbruik van die dienst.

De Franse tv-zender TF1 meldde eerder op basis van bronnen dat de Russische techmiljardair Doerov zaterdag werd opgepakt, nadat hij met zijn privévliegtuig op de luchthaven Le Bourget bij Parijs was geland. Het nieuws is nog niet bevestigd door de autoriteiten. Ook over de reden van zijn arrestatie is officieel nog niets bekendgemaakt.

Volgens TF1 stond de 39-jarige Rus op een Franse opsporingslijst en is hij aangehouden, omdat Telegram niet of nauwelijks informatie deelt over zijn gebruikers en te weinig moderatoren inzet waardoor criminelen vrij spel hebben. De leiding van het bedrijf is volgens de Franse justitie medeplichtig aan onder meer drugshandel, fraude, terrorisme en het witwassen van geld, aldus TF1.

Een van de bronnen van de tv-zender stelde dat "Doerov op Telegram talloze overtredingen en misdaden liet plegen, waarbij hij niets deed om dat te matigen of met de autoriteiten mee te werken."

Rusland verlaten

De berichtenapp zegt in de reactie van vandaag zich te houden aan de EU-wetgeving, waaronder de Digital Services Act. Volgens het bedrijf valt de moderatie binnen de normen van de branche en wordt die voortdurend verbeterd. "We wachten op een snelle oplossing van deze situatie. Telegram staat achter jullie allemaal", sluit het platform de reactie af.

Telegram werd in 2013 opgericht door de Russische broers Nikolai en Pavel Doerov, die ook de oprichters zijn van VK, de Russische variant van Facebook. Pavel Doerov verliet Rusland in 2014 nadat hij een verzoek van de overheid geweigerd had om bepaalde oppositiekanalen op VK te sluiten. Inmiddels woont hij in Dubai. De Russische ambassade in Frankrijk heeft gezegd Doerov te willen helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl