Reddingswerkers tussen het puin van het beschoten hotel in Kramatorsk
NOS NieuwsAangepast

Lichaam van vermiste Britse journalist in Oekraïne gevonden onder puin

Het lichaam van een vermiste 40-jarige Britse journalist is zondag na een urenlange reddingsoperatie onder het puin vandaan gehaald in de stad Kramatorsk, in het oosten van Oekraïne. Dat meldt de Oekraïense gouverneur van de regio Donetsk op Telegram.

De oorlogsverslaggever van persbureau Reuters werd vandaag als vermist opgegeven, nadat een Russische raket het hotel waar hij met zijn collega's verbleef had geraakt. Bij die aanval vannacht raakten twee andere journalisten en twee burgers gewond.

Reuters heeft nog niet gereageerd op de dood van de verslaggever. Het persbureau had wel bevestigd dat één van hun journalisten werd vermist, en dat er twee gewond waren geraakt, maar het heeft geen details over de nationaliteit van de slachtoffers gegeven. In het hotel verbleven in totaal zes journalisten van Reuters.

Iskander-raket

Volgens het Oekraïense Openbaar ministerie is het hotel geraakt door een Iskander-raket, een type Russische raket dat tijdens de vlucht kan worden bijgestuurd. Russische autoriteiten hebben nog niks gezegd over de aanval.

Reuters is een van de grootste persbureaus ter wereld. Het werk van hun journalisten wordt wereldwijd gebruikt door andere media, ook in Nederland. Volgens Reporters Without Borders zijn er sinds de Russische invasie in februari 2022 twaalf journalisten omgekomen in Oekraïne.

Meermaals aangevallen

Kramatorsk ligt ongeveer twintig kilometer ten westen van de frontlinie, en is de laatste grote stad in de Donbas die nog onder controle is van Oekraïne.

De stad is al meermaals aangevallen door Russische troepen. In 2022 kwamen er tientallen mensen, onder wie vijf kinderen, om het leven na een Russische raketaanval op een druk treinstation. Honderden mensen raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl