De politie deed eerder een inval in een vluchtelingenopvang.
NOS NieuwsAangepast

Syriër aangehouden als vermoedelijke dader mesaanval Solingen

De vermoedelijke dader van de mesaanval in de Duitse stad Solingen heeft zichzelf aangegeven. Het gaat om een Syriër die woonde in een vluchtelingopvang. Hij meldde zich bij een politiepatrouille.

Volgens Duitse media gaat het om de 26-jarige Issa al H. uit Syrië. Hij verbleef sinds eind 2022 in Duitsland, waar hij asiel had aangevraagd. Vorig jaar kreeg hij een tijdelijke verblijfsvergunning die vluchtelingen uit Syrië vaak krijgen vanwege de burgeroorlog in het land. Volgens Der Spiegel is Issa al H. een soenitische moslim en was hij bij de Duitse veiligheidsdiensten niet bekend als een moslimextremist.

De nieuwssite van het blad meldde vannacht dat zijn kleren besmeurd waren met bloed en dat hij doorweekt was door de regen toen hij zichzelf kort voor 23.00 uur aangaf. Volgens de krant Bild had de verdachte zich sinds de aanval in een achtertuin verscholen.

Hij zei tegen de politie dat hij verantwoordelijk was voor de aanslag, meldt de politie in een gezamenlijke verklaring met het Duitse OM. De verdachte voegde eraan toe dat hij al een keer eerder was gearresteerd, maar hij gaf daarover geen details, "Zijn betrokkenheid wordt op dit moment intensief onderzocht", staat in de verklaring.

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zegt dat er bewijs is gevonden dat de verdachte achter de mesaanval zit. "We waren al de hele dag naar deze man op zoek", zei hij tegen de Duitse tv-zender ARD.

Inval in opvang

Na de mesaanval vrijdagavond werd tijdens een grote politieoperatie al een jongen van 15 aangehouden. Twee getuigen hadden hem vlak voor de aanval met een andere man horen praten. Hij werd niet verdacht van de aanslag, maar wel van het niet melden van geplande misdaden.

De politie deed zaterdagavond een inval in een vluchtelingenopvang in Solingen. De opvang ligt vlak bij het plein waar de mesaanval plaatsvond. Bij die inval werd ook iemand aangehouden. Het is onbekend wat de rol van van die verdachte is. Volgens Duitse media gaat het om een 36-jarige Syriër en verbleef hij in dezelfde vluchtelingenopvang waar ook de vermoedelijke dader woonde.

Beelden van de inval in de asielopvang:

Duitse politie valt asielopvang Solingen binnen

De aanval vond plaats tijdens een feest rond het 650-jarig bestaan van de stad Solingen. Drie mensen kwamen om toen een man plotseling om zich heen stak op een plein in het centrum. De man zou gericht op de hals van zijn slachtoffers hebben ingestoken. Volgens een getuige riep hij daarbij "Allahu akbar" (God is groot), meldt Der Spiegel.

De slachtoffers waren volgens de nieuwssite twee mannen van 67 en 56 jaar en een vrouw van 56 jaar. Zes mensen raakten zwaargewond.

Terroristisch motief

De politie ging uit van een aanslag en sluit een terroristisch motief niet uit. De terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanval opgeëist. In een verklaring van het aan IS gelieerde Amaq News zegt de terreurgroep dat de aanval is uitgevoerd door een van zijn leden "uit wraak voor moslims in de Palestijnse gebieden en elders". De politie in Düsseldorf ontving ook een brief van IS waarin de aanslag werd opgeëist. De politie onderzoekt de herkomst van de brief.

De terreurorganisatie levert geen bewijs voor de claim. Ook is niet duidelijk hoe dicht de aanvaller bij IS zou staan.

Inwoners van de stad leggen bloemen neer voor de slachtoffers:

Inwoners Solingen leggen bloemen na dodelijke mesaanval: 'Kon ons allemaal overkomen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl