Politie in Solingen, een dag na de dodelijke mesaanval
NOS NieuwsAangepast

Dag na mesaanval Solingen tast politie in het duister, terrorisme niet uitgesloten

Een dag na de dodelijke mesaanval in de Duitse stad Solingen tast de politie nog in het duister over de dader. Een duidelijk signalement is er nog niet. "Zowel slachtoffers als getuigen worden momenteel ondervraagd", zei politiechef Thorsten Fleiß tijdens een persconferentie.

Een 15-jarige jongen is vanochtend aangehouden. Kort voor het misdrijf hoorden twee getuigen een gesprek tussen de jongen en een andere persoon. Het is nog onduidelijk of die andere persoon de aanvaller was. De jongen wordt niet verdacht van het plegen van de aanval, wel van het niet melden van geplande misdaden.

Bild schreef eerder vandaag al over een aanhouding, die vanochtend rond 08.30 uur zou zijn verricht in een huis in de binnenstad van Solingen. Daarbij werd een deur opgeblazen waarna een speciale eenheid van de politie het huis binnenviel. Het is niet duidelijk of het gaat om de aanhouding van de 15-jarige jongen.

Gerichte aanval

De aanval vond gisteravond plaats tijdens een feest rond het 650-jarig bestaan van de stad Solingen. Een man stak om zich heen op een plein in het centrum. Er vielen drie doden en acht gewonden, van wie er vijf ernstig aan toe zijn.

De politie gaat ervan uit dat het om een aanslag gaat en sluit een terroristisch motief niet uit. De man viel gericht mensen aan, waarbij hij instak op de hals van zijn slachtoffers. De aanval vond plaats vlak voor het podium waar een band stond te spelen.

Een ooggetuige die op het Fronhof-plein was tijdens de aanval vertelt aan het Solinger Tageblatt dat hij aan de zangeres op het podium zag dat er iets niet goed was. "En toen viel iemand op een meter naast mij opeens neer", zegt hij. Toen hij zich omdraaide zag hij meer mensen op de grond liggen in plassen bloed.

In het centrum van de stad hebben inwoners vanmiddag bloemen neergelegd voor de slachtoffers:

Inwoners Solingen leggen bloemen na dodelijke mesaanval: 'Kon ons allemaal overkomen'

Organisator Philipp Müller van het festival hoorde van zijn beveiligingspersoneel dat de aanval "waanzinnig snel" had plaatsgevonden en dat de dader razendsnel was verdwenen. De man stormde volgens hem een trap af naast de kerk die direct aan het plein ligt. Daarna kwam hij in de Hauptstraße, van waaruit hij in vier richtingen kon ontsnappen. "Hij wist heel goed de weg", zegt Müller. Volgens de organisator had de dader "een groot mes".

De politie zegt dat er meerdere messen in beslag zijn genomen die momenteel worden onderzocht als mogelijk bewijsmateriaal. Volgens de Duitse krant Bild op 200 meter afstand van de plek van de aanval een vermoedelijke steekwapen van de dader gevonden.

Landelijke zoekactie

Na de aanval gisteravond kwam een grote politieoperatie op gang in Solingen. Inmiddels kijkt de politie in heel Duitsland uit naar de dader. Solingen ligt relatief dicht bij de Nederlandse grens; Roermond ligt op ruim een uur rijden. De politie in Limburg zegt de situatie te volgen en contact te houden met de collega's in Duitsland.

Alle evenementen in de stad zijn tot en met zondag afgeblazen. Er zijn herdenkingsbijeenkomsten gepland voor vanavond en morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl