Sunita 'Suni' Williams en Barry 'Butch' Wilmore aan boord van het ISS
NOS Nieuws

Gestrande astronauten keren over half jaar terug uit de ruimte

De twee astronauten die op het internationale ruimtestation ISS zijn gestrand keren volgend jaar in februari terug uit de ruimte. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Begin deze maand werd al bekend dat de astronauten Barry Wilmore en Sunita Williams mogelijk pas volgend jaar zouden terugkeren. Nu is duidelijk dat de twee in februari kunnen meereizen in een ruimtecapsule van ruimtevaartbedrijf Space X. Het tweetal verblijft hierdoor in totaal ruim acht maanden in de ruimte, in plaats van de geplande tien dagen.

Technische problemen

De NASA-collega's vlogen in juni met de Starliner van Boeing naar het ruimtestation. Het was de bedoeling dat ze daar ongeveer een week zouden blijven. Door technische problemen konden ze echter niet terugkeren naar Aarde.

Tijdens de koppeling van de ruimtecapsule met het ruimtestation ging er van alles mis. Er waren problemen met een aantal stuurraketten en er lekte helium. NASA-bestuurder Bill Nelson zei dat de beslissing om "Butch en Suni" niet met de Starliner te laten terugkeren, is genomen om veiligheidsreden. Het ruimteschip zal in september na aanvullende testen onbemand terugvliegen.

De aan het ISS gekoppelde Boeing Starliner

De Crew 9-missie van SpaceX vliegt in diezelfde maand naar het ISS met de Crew Dragon. De lancering van die capsule is, juist vanwege alle problemen met de Starliner, uitgesteld van deze maand naar volgende maand. De astronauten die op de missie meegaan blijven 180 dagen op het ruimtestation.

De missie van de SpaceX-capsule zal nu door twee astronauten worden uitgevoerd in plaats van vier, zoals oorspronkelijk het plan was. Hierdoor kunnen Wimore en Williams in februari 2025 met hun twee collega's terugkeren naar Aarde. Welke twee bemanningsleden van Crew 9, bestaande uit drie Amerikanen en een Rus, hun plaats moeten afstaan, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl