Jillert Anema
NOS Schaatsen

Eerste schaatsrel een feit: Anema laat schaatssters niet meetrainen met achtervolgingsploeg

Het is eind augustus, maar het eerste relletje in de schaatswereld is al een feit. De vrouwen van Albert Heijn Zaanlander doen dit seizoen niet mee aan de centrale trainingen bij de nationale ploegenachtervolging.

Dat betekent dat onder anderen Marijke Groenewoud, Elisa Dul en Melissa Wijfje zullen ontbreken op de centrale trainingen, die bondscoach Rintje Ritsma gebruikt om een ploeg te formeren voor de wereldbekerwedstrijden.

'Andere rijdsters niet klaar'

Coach Jillert Anema van Albert Heijn Zaanlander vindt dat die trainingen zijn schaatssters niet beter maken, maar juist slechter. "Mijn sporters zijn er volledig klaar voor", zegt hij tegen Schaatsen.nl. "Andere rijdsters niet..."

Daarmee doelt hij op teams die schaatsers naar eigen zeggen "consequent" terugtrekken en "hun taak niet serieus opnemen". Anema benadrukt dat er geen sprake is van een persoonlijk geschil met de bondscoach.

"Daardoor krijg je in zo'n training een enorm potentieverschil. Daar worden onze schaatssters minder van. Daar heb ik niks aan. Ik moet er juist op toezien dat mijn schaatssters zich verbeteren."

Wereldkampioen

Het is niet de eerste keer dat de ploegenachtervolging voor wrijving binnen de schaatswereld zorgt. De Nederlandse vrouwen zijn traditioneel sterk op het onderdeel - vorig seizoen veroverden Joy Beune, Marijke Groenewoud en de inmiddels gestopte Irene Schouten de zevende wereldtitel voor Nederland - maar het loopt lang niet altijd soepel.

Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Joy Beune werden vorig seizoen wereldkampioen en Europees kampioen

Zo werden de vrouwen bij de WK in 2023 gediskwalificeerd omdat Beune met een blote enkel reed. Vorig seizoen vergat Beune bij een wereldbeker haar transponders, waardoor de tijd van Nederland ook niet telde.

Ook is er al jaren veel te doen om de gezamenlijke trainingen. De bondscoach wil graag met zijn selectie samen trainen, maar bij de commerciële ploegen spelen ook andere belangen; elk team heeft een eigen trainingsopbouw en er zijn tijdens het seizoen veel wedstrijden, waardoor er weinig tijd overblijft.

Eigen trainingen

"Wij trainen wekelijks zelf op de ploegenachtervolging", zegt Anema, die erop wijst dat zijn schaatssters wel beschikbaar zullen blijven voor de wereldbekerwedstrijden. "Ik raad alle teams aan dat te doen."

Bondscoach Ritsma denkt niet dat de afwezigheid van Anema's vrouwenploeg voor problemen zal zorgen. Er zijn voldoende goede schaatssters om uit te kiezen, zegt hij. "Uit de groep van deelnemers aan een wereldbeker kan ik te allen tijde een ervaren drietal selecteren."

Het schaatsseizoen begint op 8 november in Heerenveen met de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbekers. Van 22 tot en met 24 november worden de eerste wereldbekerwedstrijden verreden in het Japanse Nagano.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl