Een AWACS-toestel op de NAVO-basis in Geilenkirchen
NOS NieuwsAangepast

Dreigingsniveau vliegbasis Geilenkirchen weer omlaag

Het dreigingsniveau voor de NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen, vlak over de grens bij Brunssum, is weer verlaagd naar het normale niveau. Sinds gisteravond was er een hoger dreigingsniveau van kracht, na een waarschuwing van buitenlandse diensten.

De NAVO meldt de afschaling van niveau 'Charlie', het op een na hoogste dreigingsniveau, naar 'Bravo+' op X: "De tijdelijke verhoging naar Charlie was een voorzorgsmaatregel om veiligheidsrisico's voor onze organisatie en personeel te minimaliseren. Alle operaties gaan door zoals gepland."

De basis zegt niet wat de specifieke aanleiding was voor de extra veiligheidsmaatregelen. Gisteren werd bekend dat het Duitse OM een onderzoek begint naar spionagevluchten met drones boven kritische infrastructuur in Noord-Duitsland. In sommige Duitse media wordt gespeculeerd dat de situatie in Geilenkirchen mogelijk met drones bij de basis te maken had, maar een woordvoerder van de vliegbasis deed dat vanochtend af als "absurd". Het luchtruim boven de basis wordt continu bewaakt. "Hier is niets overgevlogen."

Vanwege het verhoogde veiligheidsniveau was al het niet-noodzakelijke personeel van de vliegbasis naar huis gestuurd. De activiteiten op de basis, vanwaar doordeweeks twee tot drie AWACS-vliegtuigen opstijgen, gingen wel gewoon door. Gisteren vertrokken twee vliegtuigen naar Turkije en ook enkele geplande vluchten naar Noorwegen gaan door.

Op de NAVO-basis werken zo'n 1600 mensen. Ongeveer de helft van hen bleef vandaag thuis en werkte zoveel mogelijk op afstand. Er werken 34 Nederlandse militairen en verder zijn er onder het burgerpersoneel nog eens 150 tot 200 Nederlanders.

Veiligheidsniveau 'Charlie'

Het waarschuwingsniveau wordt verhoogd als er informatie is dat een terroristische actie in een of andere vorm waarschijnlijk wordt geacht. De woordvoerder van de basis sprak van een voorzorgsmaatregel om het functioneren van de basis te waarborgen.

Vorige week werd het dreigingsniveau in Geilenkirchen ook al verhoogd nadat er op de militaire basis in het nabijgelegen Keulen een gat was gevonden in een hek waardoor potentiële indringers bij een drinkwatervoorziening konden komen. Het vermoeden ontstond dat het water mogelijk was besmet. De kazerne werd tijdelijk afgesloten. Uit tests bleek echter dat het drinkwater niet verontreinigd was. Op diezelfde dag was er bij de basis in Geilenkirchen een poging tot inbraak.

Op de vliegbasis zijn veertien AWACS-toestellen gestationeerd. AWACS staat voor Airborne Warning And Control System - een verkenningsvliegtuig met radarapparatuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl