De Duitse militaire kazerne Köln-Wahn
NOS NieuwsAangepast

Duitse kazerne weer open na mogelijke sabotage, voorzorgsmaatregelen op NAVO-basis

Een Duitse militaire kazerne in de buurt van het vliegveld van Keulen is enkele uren afgesloten geweest, omdat het leger denkt dat het drinkwater opzettelijk was vervuild. Een legerwoordvoerder meldde zojuist de heropening van de kazerne.

De luchthavenpolitie ontving volgens tijdschrift Der Spiegel meerdere meldingen van de Bundeswehr, het Duitse leger, dat mensen maag- en darmproblemen zouden hebben.

Bij het testen van het drinkwater zouden "abnormale waarden" zijn aangetroffen, meldt Kölner Stadt-Anzeiger. Zo'n vijf brandweerlieden zouden vergiftigingsverschijnselen hebben opgelopen.

De Bundeswehr vermoedt dat er is ingebroken en dat de vervuiling een poging tot sabotage is. Een woordvoerder bevestigt aan Duitse media dat rondom de kazerne een gat in het hek is ontdekt, vlak bij de watervoorziening en groot genoeg voor een mens om doorheen te gaan. Het onderzoek naar afgenomen watermonsters loopt nog.

Geen water drinken

Medewerkers van de kazerne werd na de sluiting verzocht om absoluut geen water te gebruiken. Ook mochten militairen het gebied van de kazerne niet betreden. Het is nog nog niet duidelijk of het drinkwater echt vervuild was en dus ook niet of sprake is van sabotage. Of het advies om geen water te drinken met de heropening is komen te vervallen, is onduidelijk.

In de kazerne zijn onder meer verschillende kantoren van de Bundeswehr gevestigd. In totaal werken er ruim 5500 mensen op de locatie.

De kazerne is een belangrijke basis voor de militaire steun aan Oekraïne. Oekraïense militairen die in Duitsland zijn opgeleid, vliegen vanuit deze luchthaven terug naar Oekraïne.

Voorzorgsmaatregelen NAVO-basis

Ook op een NAVO-basis in Geilenkirchen in Noordrijn-Westfalen zijn voorzorgsmaatregelen genomen, meldt Süddeutsche Zeitung. Op dit vliegveld, vlak over de grens bij Brunssum, staan onder meer verkenningsvliegtuigen van de Duitse Luchtmacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl