Deelnemers van het eerste 'dienjaar' laten hun kamer op de kazerne zien aan hun familie
NOS Nieuws

'Vrijwillig dienjaar' is succes, zegt Defensie: bijna driekwart wil blijven

Het merendeel van de jongeren die bij Defensie een 'vrijwillig dienjaar' hebben doorlopen, gaat er volledig aan de slag. Daardoor komen er in totaal 102 nieuwe medewerkers in dienst, als voltijdsmilitair, reservist of burgermedewerker.

Defensie experimenteerde dit jaar voor het eerst met een zogenoemd dienjaar. Mensen kunnen zich vrijwillig melden om een jaar als militair te dienen, jongeren bijvoorbeeld, als ze klaar zijn met school en een tussenjaar hebben. Het ministerie wil defensie zo aantrekkelijk maken voor een bredere groep mensen en die laten kennismaken met de militaire wereld.

Iedereen die solliciteert, doorloopt de reguliere keuring, met bijvoorbeeld een psychologische en fysieke test. Deelnemers aan het project zijn niet verplicht om na een jaar in vaste dienst te komen. "Het is goed als mensen het gewoon proberen", legt projectleider Erik Noordam uit.

Onder meer deze jongeren deden mee aan het eerste dienjaar:

Diploma binnen? Deze jongeren hebben hun tussenjaar bij het leger

Een jaar geleden begonnen 136 mensen aan zo'n dienjaar. Tien deelnemers besloten om gaandeweg met het traject te stoppen. De overigen kregen de afgelopen tijd een certificaat ter afsluiting.

Overal aan de slag

Van de grote groep die besloot te blijven, trad het grootste deel aan bij de landmacht: 54 mensen worden beroepsmilitair, 18 gaan als reservist aan de slag. Ook gaan er 9 aan de slag bij de luchtmacht als militair en 5 bij de marechaussee. Bij de marine gaan 12 mensen aan de slag: 8 als militair, 3 als reservist en 1 blijft als burger aan de organisatie verbonden.

Staatssecretaris Gijs Tuinman is blij met het resultaat van het eerste dienjaar. "Ik hoop vooral dat de dienjaarmilitairen blijven en zich lang verdienstelijk maken. De wereld is de laatste jaren onveiliger geworden, daarom zijn goede en gemotiveerde mensen keihard nodig."

Van de 136 starters besloten er 24 na het jaar om niet te blijven bij Defensie. Toch is het project ook voor hen nuttig geweest, zegt Tuinman: "Mocht je op een gegeven moment toch iets anders willen, dan staat een paar jaar werken bij Defensie ook nog eens goed op je cv. Je hebt immers bijgedragen aan het weerbaar maken van de samenleving."

Nieuwe lichting

Defensie had als doel dat 30 procent van de deelnemers aan het project na het jaar bij de organisatie zou blijven. Dat doel is dus in het eerste jaar ruim gehaald. "Daar zijn we natuurlijk heel blij mee", zegt projectleider Noordam "Maar we moeten ons wel realiseren dat we nog in een testfase zitten en dat het om een relatief kleine groep gaat."

Komende maand start een tweede lichting dienjaarmilitairen. Defensie verwacht 500 tot 600 deelnemers toe te kunnen laten, minder dan het aantal mensen dat zich heeft aangemeld. Dat zijn er volgens Defensie al zo'n 3000. Niet iedereen kan dus aan de slag. "Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid van opleidingsplekken", zegt Noordam. "We moeten mensen ook echt kunnen bieden wat we ze beloven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl