De Australische breakdancer Rachael Gunn op de Olympische Spelen
NOS NieuwsAangepast

Olympisch comité Australië hekelt 'pesten' van breakdancer

Het Australische Olympisch Comité (AOC) heeft flinke kritiek geuit op een online petitie die rondging over de Australische breakdancer Rachael Gunn. Daarin worden excuses geëist van Gunn zelf en de Australische chef de mission voor de slechte prestaties in de breakdance-competitie op de Olympische Spelen van Parijs.

De 36-jarige Australische, die in het breakdancen ook wel Raygun wordt genoemd, verloor al haar rondes in het breaking-toernooi. Haar dansbewegingen waren opvallend, ze deed onder meer een kangoeroe na. Gunn kreeg uiteindelijk nul punten van de jury en eindigde op de laatste plek.

Bekijk hier een compilatie van de drie kwalificatierondes van Raygun:

Waar haar deelname op sportief vlak dus niet veel indruk maakte, ging de performance van de Australische op sociale media wel flink rond. De video van haar dansbewegingen werd al vrij snel het middelpunt van talloze grappen. Zo merkten sommigen op dat de moves van Gunn bijvoorbeeld leken op een kind dat niet naar bed wilde.

Gunn reageerde vandaag voor het eerst zelf op de commotie. Ze zegt te hebben gehoopt om mensen plezier te brengen met haar act. "Maar ik had niet gedacht dat het ook de deur naar zo veel haat zou openen", vertelt ze. "Het is vreselijk geweest. Ik heb alles gegeven, ik heb lol gehad op de Spelen."

De petitie voor excuses van Gunn en het Australische Olympische Comité werd maandag, direct na de Spelen, online geplaatst door een anonieme gebruiker.

Het comité vindt die actie en alle andere kritiek op Gunn niet door de beugel kunnen. In een statement zegt chef de mission Matt Carroll dat de petitie neerkomt op "pesten en intimidatie".

"De petitie heeft publieke haat aangewakkerd zonder enige feitelijke basis", zegt Carroll. "Geen enkele atleet op de Olympische Spelen zou op deze manier behandeld mogen worden." Het olympisch comité heeft de website waarop de petitie is aangemaakt gevraagd om deze te verwijderen.

Rachael Gunn in Parijs

Er was online ook kritiek op het kwalificatie-evenement, dat in oktober in Sydney werd gehouden. Daarbij zou Gunn volgens sommigen bevoordeeld zijn door de jury. Het comité spreekt dat fel tegen. Zij zeggen dat de kwalificatie voldeed aan de olympische standaarden.

Na haar optreden nam de jury van de olympische breaking-competitie het al op voor de Australische breakdancer. "Breaking draait om originaliteit, iets nieuws laten zien en je land of regio vertegenwoordigen", zei hoofdjurylid Martin Gilian. "Dat is precies wat Raygun deed. Ze liet zich inspireren door haar omgeving, wat in dit geval bijvoorbeeld een kangoeroe was."

Het was voor het eerst dat breaking, zoals breakdance ook wordt genoemd, op de Olympische Spelen te zien was. Misschien was het ook meteen voor de laatste keer: de sport staat niet op het programma van de Spelen in Los Angeles in 2028, en zal waarschijnlijk ook niet te zien zijn in 2032. Dan worden de Spelen gehouden in het thuisland van Gunn, in Brisbane.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl