Een verbrand huis in de buurt van Vrilissia
NOS Nieuws

Brandweer Griekenland bezig met doven laatste natuurbranden

De brandweer in Griekenland is de laatste branden van de natuurbrand die de afgelopen dagen woedde aan het blussen. De brand die zondag uitbrak, heeft volgens de lokale autoriteiten een gebied van ongeveer tienduizend hectare verwoest.

De brand begon zo'n 35 kilometer boven de Griekse hoofdstad Athene. Omdat Griekenland de laatste maanden kampt met droogte en een sterke wind, kon het vuur zich snel over grote afstanden verspreiden. In het gebied staan veel pijnbomen, die kurkdroog waren. Daardoor kon het vuur zich makkelijk verspreiden en de brand was moeilijk onder controle te krijgen. Wat de oorzaak van de brand was, is nog niet bekend

Honderden brandweermensen probeerden met onder meer twaalf blusvliegtuigen en helikopters grip te krijgen op het vuur. Maandag deed Griekenland een beroep op EU-landen voor hulp bij het blussen.

Huizen in Athene werden verwoest door de vlammen:

Huizen in Athene verwoest na bosbranden: 'heb hier 30 jaar aan gebouwd'

Italië stuurde twee blusvliegtuigen naar Griekenland en Tsjechië stuurde 75 brandweerlieden en 25 voertuigen. Ook Servië, Roemenië en Spanje boden Griekenland hulp aan. De bosbrand zwakte af toen het minder hard begon te waaien, waardoor het vuur zich minder snel kon verspreiden.

Tienduizenden mensen in de regio werden opgeroepen het gebied te verlaten. Ook inwoners van voorsteden van Athene moesten hun huizen uit, omdat het vuur te dichtbij kwam. Patiënten van drie ziekenhuizen en de bewoners van een kindertehuis werden ook geëvacueerd.

Er viel voor zover bekend een dode door de natuurbranden. In Vrilissia, een voorstad van Athene, werd het lichaam van een vrouw gevonden in een oud fabrieksgebouw dat volledig was afgebrand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl