Een Oekraïens pantservoertuig, gisteren in de regio Soemy
NOS Nieuws

Beeld ontstaat van forse Oekraïense operatie in Rusland: 'We gaan dieper'

Oekraïne lijkt een aanzienlijke hoeveelheid manschappen en materieel in te zetten bij de inval in de Russische regio Koersk. Een Oekraïense functionaris stelt dat er duizenden militairen actief zijn.

Verslaggevers van persbureau AFP melden dat er tientallen gepantserde voertuigen aan de Oekraïense kant van het grensgebied rijden. Op de passerende tanks zijn witte driehoeken geverfd. Volgens AFP worden hiermee voertuigen gemarkeerd die worden gebruikt bij de operatie in de Russische grensregio.

Zoals gebruikelijk bij het begin van een militaire operatie is de situatie vooral onduidelijk. Bijna alle beschikbare informatie is gekleurd en lastig te controleren. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat de Russische autoriteiten moeite hebben de situatie onder controle te krijgen.

Oekraïners nog niet verdreven

Zes dagen na het begin van de inval wordt op verschillende plekken in de regio hard gevochten. Hoewel de Russische verdediging beter georganiseerd raakt, houden Oekraïense troepen nog altijd een gebied bezet.

Het Institute for the Study of War (ISW) schrijft dat de Oekraïners gisteren zelfs kleine terreinwinst hebben geboekt. De Amerikaanse denktank baseert zich op Russische militaire bloggers en geverifieerd beeldmateriaal.

Op deze kaart zie je welk Russisch gebied Oekraïne bezet houdt:

"We gaan steeds dieper", zegt de Oekraïense militair Denys tegen de Financial Times. Hij stelt dat Oekraïne de overhand heeft in het gebied, ondanks de toestroom van Russische versterking. De Oekraïner is een week geleden weggehaald uit de oostelijke regio Donetsk om mee te doen aan het offensief. De krant schrijft dat "een aantal van de beste en meest ervaren" Oekraïense manschappen wordt ingezet.

De verrassingsaanval op Russisch grondgebied wordt door analisten een gok genoemd. Aan het oostfront verliest Oekraïne gestaag grondgebied aan de Russische invasiemacht. Ook heeft het Oekraïense leger een nijpend tekort aan militairen. Daarom is het op de lange termijn riskant een nieuw front te openen, hoewel de operatie vooralsnog dus succesvol oogt.

Volgens Rusland is dit een luchtfoto van Oekraïense tanks in de regio Koersk

Het is Oekraïne deze week gelukt een gebied van enkele tientallen vierkante kilometers in te nemen. Onduidelijk is nog welke prijs dat heeft gehad. Het Russische ministerie van Defensie beweert dat Oekraïne zo'n 1350 militairen en 170 pantservoertuigen heeft verloren, maar die claim valt niet controleren.

Rusland staat bekend om het verspreiden van nepnieuws en propaganda. Het ministerie van Defensie heeft beelden vrijgegeven waarop te zien zou zijn dat Oekraïense voertuigen worden beschoten en vernietigd vanuit de lucht. De BBC heeft achterhaald dat deze beelden waarschijnlijk vrijdag zijn gemaakt bij een dorp in de regio Koersk.

De Oekraïense autoriteiten hebben niets gezegd over de Russische verliezen in het gebied. Wel zijn er beelden op sociale media gedeeld van een verwoest konvooi met Russisch materieel, waarvan vastgesteld is dat de video's in het oorlogsgebied zijn opgenomen. Hetzelfde geldt voor beelden van een groep Russische militairen die gevangen zijn genomen.

Beide video's zie je terug in deze video, die de NOS vrijdag heeft gepubliceerd:

4 dagen oorlog op Russische grondgebied: de aanval op Koersk in beeld

"Ons doel is om de vijandelijke linies uit te rekken", zegt een anonieme Oekraïense functionaris tegen The Guardian. "We willen maximale verliezen toebrengen en de situatie in Rusland destabiliseren, omdat zij (red: de Russen) niet in staat zijn hun grenzen te beschermen." Dezelfde functionaris zegt dat er duizenden Oekraïense militairen zijn ingezet, en niet duizend zoals de Russische autoriteiten hebben beweerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl