NOS Nieuws

Oekraïne valt Russische luchtmachtbasis aan, Rusland beschiet winkelcentrum Oekraïne

Oekraïne heeft ten noordoosten van de Koersk-regio een militair vliegveld aangevallen met drones. Het Oekraïense leger claimt in Lipetsk een voorraad van 700 geleide raketten te hebben vernietigd.

Op Telegram zegt het leger dat het "een grote brand" heeft veroorzaakt en dat er "meerdere ontploffingen zijn waargenomen". Bij het vliegveld waren volgens Oekraïne drie oorlogsvliegtuigen gestationeerd.

De Russische gouverneur van de Lipetsk-regio noemt het een "gigantische aanval", waarbij negen mensen gewond zijn geraakt. Oekraïne valt Russische luchtmachtbases aan om de Russen minder capabel te maken voor het uitvoeren van luchtaanvallen op Oekraïne.

Russische reactie

Ondertussen voert Rusland ook nog steeds aanvallen uit op Oekraïne. In Kostjantynivka zijn bij een beschieting van een winkelcentrum negen mensen om het leven gekomen en 24 gewonden gevallen.

Rusland heeft reservisten opgeroepen om in de Koersk-regio weerstand te kunnen bieden tegen de aanvallen die daar worden uitgevoerd. Ook worden er raket-lanceringssystemen naartoe gestuurd.

Dinsdag viel Oekraïne voor het eerst Russische doelen aan. De gouverneur van de Russische regio Koersk heeft woensdagavond de noodtoestand uitgeroepen. Sindsdien zijn duizenden burgers op de vlucht.

Zo gaat het er momenteel aan toe in Koersk:

4 dagen oorlog op Russische grondgebied: de aanval op Koersk in beeld

In Koersk liggen onder meer enkele luchtmachtbases en op ongeveer honderd kilometer van de grens staat een energiecentrale die cruciaal is voor de energievoorziening in de regio.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei eerder al dat de Amerikaanse regering opheldering wil van het Oekraïense leger over de inval in Koersk.

Er wordt volop gespeculeerd over de bedoelingen van de Oekraïnse legerleiding. Voormalig commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif noemde het eerder bij de NOS vooral een morale booster. "Alleen maar terrein prijsgeven is killing. Ze moesten wat offensiefs gaan doen. Het mentale effect hiervan is heel belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl