Massa-evacuatie in grensregio Koersk, Zelensky bevestigt Oekraïense aanval
Vier dagen na de inval van Oekraïense legerheden in de Russische provincie Koersk, zijn 76.000 mensen uit de grensregio geëvacueerd. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS. Het Russische leger, dat op felle weerstand van Oekraïense eenheden stuit, zegt de situatie in de grensregio nog altijd niet onder controle te hebben.
De Oekraïense president Zelensky erkende zaterdagavond in een videoboodschap dat het leger een aanval op Russische bodem is begonnen. Zo'n bevestiging is uniek: het land spreekt zich zelden uit over aanvallen op Russisch grondgebied.
Zelensky zegt dat het leger "de oorlog op Russisch grondgebied duwt". Hij prijst de legereenheden die de aanval mogelijk hebben gemaakt, maar treedt verder niet in detail. "Oekraïne bewijst dat het weet hoe rechtvaardigheid moet worden hersteld", zegt de president op X.
De totale omvang van de Oekraïense actie is nog altijd onduidelijk. De Russen melden dat het om zo'n duizend eenheden gaat, maar mogelijk gaat het over een veelvoud daarvan. Er is geen of nauwelijks onafhankelijke informatie beschikbaar.
Het Russische ministerie van Defensie meldt zondag wel dat het leger vier ballistische raketten en veertien drones uit de lucht heeft gehaald in de regio. Daarbij zouden brokstukken van een raket zijn neergekomen op een flatgebouw in de stad Koersk. Zeker dertien mensen raakten gewond, zeggen regionale autoriteiten. Volgens Rusland zijn er ook in de aangrenzende regio's Voronezj en Belgorod drones uit de lucht geschoten.
Verrassingsaanval
Dinsdag viel een onbekend aantal Oekraïense troepen de grensregio met gepantserde voertuigen en andere zware wapens binnen.
Volgens Russische militaire bloggers werden Russische eenheden overrompeld door de verrassingsaanval: op sommige plekken konden troepen wel twintig kilometer oprukken. Tientallen Russische militairen gaven zich daarbij over, melden Oekraïense analisten op X.
Crisisoverleg
De gouverneur van de Russische regio Koersk riep woensdagavond de noodtoestand uit. President Poetin noemde de aanval op Russisch grondgebied een "grote provocatie" en riep diezelfde dag zijn hoogste legerleider Gerasimov en andere veiligheidsfunctionarissen bijeen voor crisisoverleg.
Het Russische ministerie van Defensie beweerde dagenlang dat Oekraïense legereenheden met succes werden "vernietigd" en dat de situatie in Koersk snel onder controle was. Maar de recente ontwikkelingen tonen aan dat Rusland nog altijd geen grip heeft op de Oekraïense aanval, hoewel het Kremlin wel extra legereenheden - waaronder extra tanks en anti-raketlanceringssystemen - naar de provincie heeft gestuurd.
Volgens Russische bloggers, die op de hand van het Kremlin zijn en de oorlog nauwgezet volgen, waren er ook vandaag nog zware gevechten in de grensregio. Oekraïense troepen zouden het gebied rond het stadje Soedzja controleren. Dat is een belangrijk knooppunt van gaspijpleidingen, met name voor de doorvoer van gas naar Europa.
De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War meldt dat bij Oktjabrskoje, in de Koersk-regio, een Russisch militair konvooi is aangevallen. Op geverifieerde beelden zijn meerdere uitgebrande vrachtwagens te zien.
Analisten speculeren volop over de doelen van de Oekraïense legerleiding. Voormalig commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif noemde de militaire operatie eerder bij de NOS vooral een morele booster. "Alleen maar terrein prijsgeven is killing. Ze moesten wat offensiefs gaan doen. Het mentale effect hiervan is heel belangrijk."
Extra maatregelen
Ondertussen heeft Moskou aanvullende 'antiterreurmaatregelen' ingesteld in Koersk en de nabijgelegen regio's Belgorod en Brjansk om verdere Oekraïense aanvallen te voorkomen. Met de maatregelen kunnen onder meer op sommige plekken wegen worden afgesloten en wordt de beveiliging rond "gevoelige locaties" opgeschroefd.