Sabrina van der Sloot in actie tijdens Nederland-Spanje in de halve finales van de Olympische Spelen
NOS Sport

'Brons zou mooi zijn' voor waterpolosters, maar blijft dit team ook bij elkaar?

  • Franklin Stoker

    volgt in Parijs de Olympische Spelen

  • Franklin Stoker

    volgt in Parijs de Olympische Spelen

Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse waterpolovrouwen eruit na hun verlies in de olympische halve finale in Parijs? De selectie van Evangelos Doudesis, die vandaag tegen de Verenigde Staten nog om brons speelt, lijkt nog voldoende groeimogelijkheden te hebben, ook met het oog op de Spelen van 2028.

De verslagenheid was donderdagmiddag groot in La Défense Arena. De waterpolovrouwen konden na een waanzinnige comeback het droomscenario niet helemaal uitschrijven, Spanje was na strafworpen beter. Geen schande, aangezien dat land net als Nederland van wereldniveau is.

'Goud had gekund'

Maar toch, een gouden plak was voor Oranje de kroon op het werk geweest, na een wereldtitel in 2023 en een Europese titel in 2024. "Als je kijkt naar wat wij de afgelopen jaren hebben opgebouwd, dan had het zeker gekund", vindt Sabrina van der Sloot (33).

De aanvoerster van Nederland zien we komend jaar sowieso nog in het bad bij GZC Donk, maar of ze nog een nieuwe olympische cyclus met Oranje gaat meedraaien? "Zelf kijk ik niet naar Los Angeles, maar ik vind wel dat we met dit team ontzettend veel in onze mars hebben. Ik hoop dat er voor de meiden nog een kans komt."

"Ik heb tegen 'Eef' (bondscoach Evangelos Doudesis, red.) gezegd dat ik waarschijnlijk als international in ieder geval nog een jaar doorga, maar ik kijk nog niet verder", aldus Van der Sloot.

Het Nederlands waterpoloteam tijdens de halve finale tegen Spanje

Doudesis gaat overigens zelf wel door. De Griekse coach verlengde voor de Olympische Spelen zijn contract met de Nederlandse zwembond.

En dat heeft hij vermoedelijk niet zonder reden gedaan. Er zit namelijk in dit Nederlands waterpoloteam nog voldoende potentie als je de leeftijdsopbouw van de selectie onder de loep neemt.

Relatief jonge groep

Sabrina van der Sloot (33), Vivian Sevenich (31) en Iris Wolves (30) zijn de enige dertigers in de olympische selectie van Doudesis. Zij kunnen eventueel dus afvallen voor de Spelen van 2028, al hebben zij die keuze nog niet gemaakt.

De rest van de groep lijkt minstens nog één olympische cyclus in zich te hebben, zoals Laura Aarts (27), Maartje Keuning (26), Brigitte Sleeking (26), Kittylynn Joustra (26) en Bente Rogge (26).

En dan hebben we nog de 'jonkies'. Lola Moolhuijzen (19), Nina ten Broek (23), sterspeelster Simone van de Kraats (23), Lieke Rogge (23) en Sarah Buis (24) lijken nog in de nog in de absolute bloei van hun topsportloopbaan te moeten komen.

Met de olympische ervaringen in de tas, lijkt er in de toekomst dus nog veel mogelijk voor dit Nederlands waterpoloteam.

Aarts weet net als Van der Sloot niet of ze in 2028 op de Spelen staat, maar een nieuwe olympische droom zou ze wel in haar hoofd toelaten. "Ik ben nog niet klaar", aldus de keepster, die zich tegen Spanje na een matig begin herpakte in het tweede deel van de halve finale. "Zolang ik er nog plezier in heb en ik denk dat ik de top nog aankan, zal ik erbij blijven."

"We hebben echt een heel goede groep, met een fantastische mindset", gaat Aarts verder. "We bekijken het eigenlijk van jaar tot jaar. We zitten nog steeds in een heel mooi proces. Een bronzen plak zou zaterdag ook mooi zijn."

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl