Een uitvaartcentrum in China (ter illustratie)
NOS Nieuws

Lijkenschandaal in China, duizenden lichamen verkocht aan medische sector

In China zijn meerdere uitvaartondernemers aangeklaagd omdat ze decennialang lichamen zouden hebben verkocht aan twee grote medische bedrijven. In totaal gaat het om 4000 lijken.

Het complete netwerk is blootgelegd. Verschillende begrafenis- en crematieondernemingen haalden lijken op na de plechtigheden en lieten familieleden gewoon betalen voor de kosten van de uitvaart. Ook vervalsten ze de papieren, waardoor het leek dat het om lichamen van donoren ging. Vervolgens hakten ze de lijken in stukken en werden ze vervoerd naar twee bedrijven, Shanxi Biomaterials en Sichuan Hengpu Technologies.

Die bedrijven gebruikten de lichamen om bottransplantaties te doen. De verdachten zouden het tekort aan donoren hebben gebruikt om veel geld te verdienen. In totaal hebben de criminelen zo'n 53 miljoen dollar buitgemaakt.

In China is het nieuws kort te zien geweest bij staatszender CCTV, maar een paar uur later werd het bericht verwijderd. Gesprekken over het onderwerp worden ook gecensureerd op Weibo, het grootste sociale medium van China.

Dochteronderneming van staatsbedrijf

Waarschijnlijk doet het land dat omdat Shanxi Biomaterials een dochteronderneming is van staatsbedrijf China National Nuclear Corp. Mogelijk willen de autoriteiten ook voorkomen dat de volkswoede omslaat richting de staat en de instanties die toezicht houden op crematies en donortransplantaties.

Op dit moment heeft China 75 verdachten in beeld. Dat zouden er nog meer kunnen worden, aangezien het onderzoek nog in volle gang is. Ook wordt onderzocht of de organen van de lichamen ook zijn gebruikt voor orgaantransplantaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl