Via Reuters
NOS Nieuws

Debat over geweld tegen vrouwen in China laait op na mishandeling in eethuis

De Chinese politie heeft dit weekend negen mannen opgepakt die worden verdacht van het mishandelen van meerdere vrouwen in een barbecuerestaurant. Het incident was vrijdagavond in Tangshan, in het noordoosten van China.

Op bewakingsbeelden is te zien dat een van de mannen zijn hand op de rug van een vrouwelijke restaurantbezoeker legt. Zij probeert hem meerdere malen weg te duwen, waarna de man haar slaat.

Er volgt een vechtpartij, waarbij meerdere mannen betrokken raken. Ook de vrouwen met wie het eerste slachtoffer zat te eten worden mishandeld. Omstanders grijpen nauwelijks in.

Ook is zichtbaar dat de vrouw om wie de vechtpartij ontstond aan haar haren het restaurant uit wordt gesleurd. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Beeld van vrouwenmishandeling in Chinees restaurant zorgt voor discussie

Twee vrouwen moesten na de mishandeling worden behandeld in het ziekenhuis. Op sociale media gaan foto's rond waarop een van hen met een bebloed gezicht en een verband om haar hoofd op een brancard ligt. Twee andere vrouwen raakten lichtgewond.

De camerabeelden van de mishandeling zijn inmiddels zo'n 68 miljoen keer bekeken op het Chinese sociale netwerk Weibo. Iemand die de beelden als een van de eersten plaatste, spreekt van een "hartverscheurende" video. "Betekent dit dat uit eten gaan nu zo onveilig is dat we overal mannen mee naartoe moeten nemen?" staat in het bericht bij de video.

Op sociale media beklagen Chinezen zich erover dat de politie bij dit geweldsincident volgens hen pas laat in actie kwam. Ook is discussie ontstaan over vrouwenhaat en geweld tegen vrouwen in China.

De Chinese staatsomroep CCTV zegt in een commentaar dat de verdachten zwaar moeten worden gestraft. Op die manier kunnen ze verantwoording afleggen aan hun slachtoffers en aan het grote publiek, aldus de omroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl