AFP
NOS Nieuws

Geboortecijfer China op laagste niveau in 70 jaar, komt door vergrijzing en hoge kosten

Het aantal geboorten in China is gedaald naar een historisch dieptepunt. Het Chinese nationale statistiekbureau publiceerde onlangs een jaarboek over 2020, waarin staat er vorig jaar 8,52 geboorten waren per 1000 mensen. Dat is het laagste niveau sinds de oprichting van de Volksrepubliek China in 1949.

Het aantal kinderen dat in China gemiddeld per vrouw wordt geboren stond vorig jaar op 1,3. Dat is te weinig om de populatie op peil te houden.

De daling in China wordt veroorzaakt door de vergrijzing en de hoge kosten voor het levensonderhoud van een gezin. In de Chinese staatskrant Global Times wordt daarnaast gewezen op de impact van het coronavirus, maar dat wordt verder niet toegelicht.

Ook met het aantal geregistreerde huwelijken liep het vorig jaar geen storm. In 2020 stapten ruim 8,1 miljoen stellen in het huwelijksbootje, het laagste niveau in zeventien jaar.

Aan de andere kant nam door een nieuwe wet ook het aantal echtscheidingen voor het eerst in decennia af. Begin vorig jaar kwam er een verplichte 'afkoelperiode' voor echtelieden die niet langer met elkaar door wilden.

Drie kinderen

Het lage geboortecijfer veroorzaakt kopzorgen bij de allesbepalende Communistische Partij in China, die al jaren probeert het tij te keren.

Zes jaar geleden werd de eenkindpolitiek al afgeschaft en sinds afgelopen mei mogen Chinese gezinnen drie nakomelingen verwekken. Het effect daarvan is nu nog niet te meten, maar het is de vraag of er op grote schaal animo voor is. Veel Chinezen vinden het simpelweg te duur om twee, laat staan drie kinderen groot te brengen.

Er is Peking veel aan gelegen om de curve weer naar boven te krijgen, omdat bij een dalende beroepsbevolking de druk op de economie toeneemt. China is nu nog het land met de meeste inwoners ter wereld (ruim 1,4 miljard), maar zal binnen een aantal jaar worden ingehaald door India.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl