De hekken bij het Ernst-Happel-Stadion in Wenen worden weggehaald
NOS Nieuws

Verdachte bekent plan voor Swift-concert Wenen, wilde zichzelf opblazen

Een van de twee verdachten die gisteren zijn aangehouden voor het plannen van een aanslag bij een concert van Taylor Swift in Wenen heeft bekend. Dat hebben de Oostenrijkse autoriteiten bekendgemaakt op een persconferentie.

Gisteren werden twee jongeren (19 en 17 jaar) opgepakt. De man van 19 heeft trouw gezworen aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij wordt gezien als de hoofdverdachte en is ook degene die heeft bekend. Hij wilde zichzelf bij het concert opblazen.

Volgens de politie worden er geen andere verdachten meer gezocht. Wel is er een derde persoon ondervraagd: een 15-jarige Oostenrijker, maar die mocht weer naar huis.

Volgens de politie is de 19-jarige de afgelopen maanden via het internet geradicaliseerd. Hij is aangehouden in Ternitz, zo'n 60 kilometer ten zuiden van Wenen. De 17-jarige verdachte werd aangehouden in Wenen. Hij had contact met de andere verdachte, meldt de ORF.

Zelfgemaakte explosieven

In het huis van de 19-jarige werden explosieven gemaakt, meldden de autoriteiten op de persconferentie. Het plan zou zijn geweest om mensen buiten het stadion in Wenen om het leven te brengen. Daarvoor zouden de verdachten ook messen hebben willen gebruiken.

De 17-jarige verdachte was een paar dagen geleden begonnen met een baan op de locatie van het concert. Door de terreurdreiging werden de drie concerten afgelast die Taylor Swift vandaag, morgen en zaterdag had gepland in de hoofdstad. De Oostenrijkse bondskanselier Nehammer meldde op X dat "een tragedie" is voorkomen.

Taylor Swift tijdens haar concert in Lissabon in mei

Oostenrijkse media meldden vanochtend op basis van politiebronnen dat de terreurdreiging in Oostenrijk een stuk minder is na de twee aanhoudingen, maar volgens de Oostenrijkse veiligheidschef Franz Ruf is het gevaar nog niet geweken. Al is er geen informatie die wijst op een specifieke dreiging, toch blijven de strenge Oostenrijkse veiligheidsmaatregelen gehandhaafd.

Het afgelasten van de concerten in Wenen is een grote teleurstelling voor de 'Swifties', de fans van de Amerikaanse popster. Ze staan bekend als fanatieke fans en trekken vaak meerdere dagen uit voor een concertbezoek. Ook komen er vaak veel fans uit andere landen op de concerten af.

Volgens het hoofd van de Weense politie werden er per dag 65.000 concertbezoekers verwacht. Daar zouden naar schatting nog 15.000 tot 20.000 fans buiten het stadion bij komen.

Op sociale media is te zien hoe fans in huilen uitbarsten na het nieuws:

Swifties in tranen na geannuleerde concerten in Wenen: 'Blij dat iedereen veilig is'

Fans krijgen het geld voor hun kaartjes binnen tien dagen terug, is te lezen op de site van Taylor Swift. Velen hadden ook al vliegtickets en hotels geboekt. Dat geld zijn ze kwijt, waar sommigen erg gefrustreerd over zijn. Maar veel fans zeggen ook dat ze snappen dat de concerten niet doorgaan en dat ze blij zijn dat een mogelijk drama is voorkomen.

De winkels bij het stadion met merchandise, zoals kleding en andere hebbedingen van Swift, waren al geopend. Daar komen ook al veel fans op af. Een Oostenrijkse fan zegt tegen Der Standard morgen alsnog naar het stadion te gaan "om wat troost-merchandise te kopen". Haar dochter keek al maanden uit naar het concert. Ze snapt de afgelasting. "Ik ben opgelucht, ook al huilt mijn dochter al ruim een uur, want ik zou er niet op mijn gemak naartoe zijn gegaan."

Taylor Swift zelf heeft nog niet gereageerd op het nieuws. De Britse politie zegt dat niets erop wijst dat de gebeurtenissen in Wenen invloed hebben op de concerten in Groot-Brittannië. De zangeres sluit het Europese deel van haar wereldtournee later deze maand in Londen af. Daarna gaat 'The Eras Tour' verder in de VS.

De muziek van Taylor Swift werd vorig jaar wereldwijd het meest gestreamd en haar huidige tournee leverde al ruim 1 miljard dollar op:

'Swifties' moesten er 9 jaar op wachten, maar Taylor Swift is weer in Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl