Taylor Swift tijdens een van haar concerten in Sydney, Australië
NOS NieuwsAangepast

Al voor release levert nieuw album Taylor Swift records én commotie op

Het nieuwe album van de Amerikaanse popster Taylor Swift heeft al voor de release een record op streamingdienst Spotify gebroken. De plaat is van alle albums het vaakst voor uitgave opgeslagen, met de zogenoemde presave-functie.

Op de streamingdienst kun je een album al voor release 'opslaan' in je eigen account, zodat de nummers meteen voor je klaarstaan zodra ze beschikbaar zijn. Nog nooit werd dat volgens Spotify dus zo vaak gedaan als bij het elfde studioalbum van Swift. Hoe vaak dat dan was, en wie de vorige recordhouder was, zeggen ze er alleen niet bij.

Fans van Taylor Swift zaten vanochtend al vroeg klaar. Het album, The tortured poets department, kwam officieel online om 06.00 uur Nederlandse tijd. Officieel, want de dag ervoor was er eigenlijk ook al een glimp van de nieuwe nummers op te vangen.

Draaien of niet?

Het album lekte namelijk vroegtijdig uit. Op sociale media ging een link rond naar een aantal bestanden waarop de nieuwe nummers van Swift al te horen waren.

Op Nederlandse radiostations werd daarom gisteren de discussie gevoerd of er al iets van het nieuwe album gedraaid moest worden. DJ Barend van Deelen van NPO 3FM vroeg het in zijn middagshow aan zijn luisteraars, die in meerderheid besloten om de nummers niet te laten horen.

Zijn Qmusic-collega Domien Verschuuren ging wel overstag, en draaide in de middag de nieuwste single van het album, die Swift heeft gemaakt met Post Malone. Dat kwam hem op veel kritiek van fans te staan. "Respectloos en walgelijk", was een van de commentaren op sociale media.

"Zeker bij Taylor is het idee dat je het wil luisteren op een manier zoals zij het heeft bedoeld", zei een fan erover vanochtend op NPO Radio 2. "Dus vandaag, om 06.00 uur 's ochtends."

Dubbelalbum

Dat was het moment waarop alle fans officieel kennis konden maken met de zestien nummers. En er bleken er nog meer te zijn: twee uur na de release kwam namelijk een uitgebreide versie van het album uit, met nog eens vijftien nieuwe liedjes. "Ik heb de afgelopen twee jaar zo veel geschreven en wilde het graag met jullie delen", schrijft Swift op sociale media.

Het kan rekenen op enthousiaste reacties van fans. "Ik was er eigenlijk wel een beetje zenuwachtig over", zegt Annelot Prins, die een podcast maakt over de Amerikaanse popster.

"Ze is zo groot en succesvol dat je toch heel wat moet presenteren om iedereen te vriend te houden. Maar volgens mij doet ze dat met dit album", is haar conclusie. "Ze maakt toch wel iets heel nieuws, maar met de scherpe teksten die we van haar gewend zijn. Ik ben onder de indruk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl