Taylor Swift op een concert in Milaan in juli
NOS NieuwsAangepast

Concerten Taylor Swift in Wenen afgelast na dreiging terreuraanslag

In Oostenrijk zijn drie concerten die zangeres Taylor Swift de komende dagen zou geven in Wenen afgelast, nadat de politie twee mannen had aangehouden die worden verdacht van het plannen van een aanslag bij een van die optredens.

Een van de verdachten, een 19-jarige Oostenrijker, heeft trouw gezworen aan terreurorganisatie Islamitische Staat. Volgens de politie was de man afgelopen maanden geradicaliseerd door berichten op internet.

Hij is opgepakt in Ternitz, zo'n 60 kilometer ten zuiden van Wenen. Daar is een grote politieoperatie geweest, waarbij straten werden afgesloten en mensen werden geëvacueerd. Bij een huiszoeking zijn chemische stoffen in beslag genomen.

Zware veiligheidsmaatregelen

De tweede verdachte is opgepakt in Wenen. Over die man geeft de politie geen verdere details. De twee zouden bezig zijn geweest met de voorbereidingen voor een aanslag op een groot evenement, waarbij ze zich dus gericht zouden hebben op een van de concerten van Swift.

De Amerikaanse zangeres zou morgen, vrijdag en zaterdag optreden in de Oostenrijkse hoofdstad. Daar stonden naar aanleiding van de dreiging al zware veiligheidsmaatregelen op stapel. Bij elk concert werden zo'n 65.000 bezoekers verwacht.

De Oostenrijkse bondskanselier Nehammer meldt op X dat de situatie "zeer ernstig" was, maar dat de politie in samenwerking met de inlichtingendienst en buitenlandse diensten de dreiging vroegtijdig heeft herkend en bestreden, en zo "een tragedie" heeft voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl