De wekdienst van donderdag 8 augustus 2024
NOS Nieuws

Wekdienst 8/8: Meerdere olympische finales met kans op goud • Catalonië verwacht Puigdemont

Goedemorgen! Vandaag zijn er drie Olympische finales met kans op een Nederlands goud: van Femke Bol op de 400 meter horden, de hockeymannen en Sharon van Rouwendaal bij het openwaterzwemmen. Verder keert de gevluchte Catalaanse ex-premier Puigdemont naar verwachting terug uit ballingschap en komt de NVWA met nieuwe blauwtongcijfers.

Eerst het weer: in het oosten van het land begint de dag met veel bewolking en wat regen. In de middag wisselen zon en stapelwolken elkaar af, op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt 21 tot 24 graden.

Weerkaart van donderdag 8 augustus

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De NVWA maakt bekend op hoeveel locaties blauwtong is vastgesteld. Bij de laatste update van maandag telde de organisatie ruim 1700 besmette bedrijven.
  • Naar verwachting keert de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont, die in 2017 vluchtte, vandaag terug uit ballingschap. Hij wordt door de Spaanse justitie gezocht en wordt mogelijk na aankomst in het land aangehouden.
  • Meerdere Nederlanders komen vandaag in actie op de Olympische Spelen in Parijs. Femke Bol loopt de finale van de 400 meter horden, de hockeymannen spelen de finale tegen Duitsland en openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal zwemt 10 kilometer in de Seine.

Dit is er vannacht gebeurd:

Bij het ministerie van Financiën zijn meldingen binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag van prinses Laurentien. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Prinses Laurentien zou ambtenaren "onbehoorlijk hebben bejegend".

Het ministerie schrijft in een reactie dat tijdens de samenwerking "de emoties wel eens zijn opgelopen" en dat "een aantal van onze collega's" daarvan mondeling een melding heeft gedaan. Volgens het AD spreken ingewijden "zonder enige twijfel over grensoverschrijdend gedrag".

Prinses Laurentien begon naar aanleiding van de toeslagenaffaire, waarbij tienduizenden ouders hun kinderopvangtoeslag kwijtraakten of moesten terugbetalen, een stichting om die ouders en kinderen te helpen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Waar veel toeristen zijn, zijn vaak ook veel zakkenrollers, zo ook in Barcelona waar menig bezoeker de stad weer verlaat zonder telefoon, portemonnee of handtas. De politie doet te weinig vinden burgers, dus nemen ze het heft in eigen hand.

Correspondent Miral de Bruijne liep mee met een burgerwacht:

Burgerwacht betrapt zakkenrollers in Barcelona: 'Diefstal neemt exponentieel toe'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl