Selma Konijn

Kanovaarsters Konijn en Vorsselman plaatsen zich voor halve finales kanosprint

Kanovaarsters Selma Konijn en Ruth Vorsselman zijn door naar de olympische halve finales van de 500 meter kanosprint. In het Vaires-sur-Marne Nautical Stadium plaatste Konijn zich rechtstreeks en Vorsselman via de herkansing.

De halve finales staan zaterdag op het programma.

Als duo zijn Vorsselman en Konijn ook al doorgedrongen tot de halve finales in de K2 (500 meter). Die zijn op vrijdag.

Konijn stuitte in haar K1-serie onder anderen op de Nieuw-Zeelandse Lisa Carrington (die drie keer goud won op de Spelen van Tokio) en werd knap tweede achter de titelhoudster. Ze eindigde nog voor de Spaanse Begona Lazkano, die twee EK-medailles won.

Vorsselman slaagde er in haar serie niet in om bij de eerste twee te eindigen. Ze duelleerde onder anderen met wereldrecordhoudster Aimee Fisher en Brenda Rojas, die haar derde Spelen kanoot. Ze finishte als vierde.

In de herkansing eindigde ze als tweede.

Ruth Vorsselman slaagt in de herkansing wél

Vorsselman en Konijn plaatsten zich verrassend voor de Spelen door het olympisch kwalificatietoernooi in het Hongaarse Szeged - hun laatste kans op kwalificatie - te winnen. Alleen de winnaars van dit toernooi kregen een ticket voor Parijs.

Ze zijn het eerste Nederlandse kanoduo dat uitkomt op een sprintnummer sinds Jan-Dirk Nijkamp en Marc Weijzen op de Spelen van 1992 in Barcelona.