NOS Sport

Kanovaarders Konijn en Vorsselman schrijven historie met plaatsing voor Spelen

Kanovaarders grijpen olympisch ticket: 'Durfde er nog niet van te dromen'

Kanovaarders Selma Konijn en Ruth Vorsselman hebben zich verrassend geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs. Dat is een bijzondere prestatie: het is voor het eerst sinds 1992 dat een Nederlands duo zich in de 500 meter kanosprint plaatst voor de Spelen in de K2-klasse.

Konijn en Vorsselman grepen hun allerlaatste kans door het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in het Hongaarse Szeged te winnen. Alleen de winnaars van dit toernooi kregen een ticket voor Parijs 2024. Het Nederlandse duo won op indrukwekkende wijze: ze waren de enigen die de 500 meter onder de 1.40 minuut voeren (1.39,49).

In de finale namen ze het onder meer op tegen voormalig wereldkampioene Anastasiia Dolgova, die vanwege haar Russische nationaliteit niet mocht meedoen aan eerdere toernooien. Ook deed het Spaanse duo Laia Pelachs/Begona Lazkano mee, dat in de halve finales nog sneller was dan de Nederlanders.

Vorsselman (links) en Konijn (rechts) na de winnende race

Voor het grootste deel van de race lagen de Nederlanders op een tweede plek achter Dolgova en haar partner Svetlana Chernogivskaya, maar in de laatste 50 meter grepen Konijn en Vorsselman de leiding met een indrukwekkende eindsprint.

Nieuwe coach

Konijn (25) en Vorsselman (27) wisselden in oktober van coach: ze gingen in zee met de Pool Zdzisław Szubski. Met hem werkte het Nederlandse duo een trainingskamp af in Portugal met het oog op het beslissende OKT. Dat heeft zijn vruchten klaarblijkelijk afgeworpen.

Konijn komt donderdag ook in actie in de K1 op de 1.000 meter, evenals Albart Flier bij de mannen. Voor hen geldt dat een eerste of tweede plek in de finale een olympisch ticket oplevert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl