Een sinkhole in de stad Wimauma, veroorzaakt door tropische storm Debby
NOS Nieuws

Vier doden in VS door tropische storm Debby, trekt langs zuidoostkust

In de Verenigde Staten zijn minstens vier mensen om het leven gekomen door de tropische storm Debby. De storm gaat in de staat Florida gepaard met zware regenval en harde windstoten.

Debby kwam gisteren als een orkaan aan land in Florida met windsnelheden van zo'n 130 kilometer per uur, meldde het National Hurricane Center (NHC) van de Verenigde Staten. Boven land zwakte de orkaan af tot een tropische storm.

Een vrachtwagenchauffeur kwam om het leven nadat hij in de regen de controle over het stuur was verloren, in de buurt van bij de stad Tampa. Een 13-jarige jongen overleed toen een boom op zijn huis viel. Een 38-jarige vrouw en 12-jarige jongen werden gedood bij een auto-ongeluk veroorzaakt door de storm.

Sommige wegen staan onder water en veel bomen en hoogspanningsmasten zijn omgevallen. Honderdduizenden huishoudens zitten zonder elektriciteit.

Georgia en South-Carolina

In de staten verder naar het noorden aan de zuidoostkust van de VS bereiden inwoners zich voor op Debby. Amerikaanse meteorologen verwachten dat het ergste nog moet komen.

De gouverneur van Florida waarschuwt voor de gevolgen van de storm:

Wateroverlast en stroomuitval in Florida door storm Debby

De verwachting is dat storm Debby komende nacht (Nederlandse tijd) over de staten Georgia en South Carolina trekt. Gouverneurs van die staten hebben de noodtoestand uitgeroepen. Weerexperts verwachten dat er zeker 50 centimeter regen kan vallen, op sommige plekken mogelijk 75 centimeter.

"We moeten ons voorbereiden op het ergste", zei burgemeester Alan Perry van Hilton Head Island, "Als het gebeurt, dan zien we iets dat we nog nooit eerder hebben gezien." De zware regen kan volgens de weersverwachting nog tot zaterdag aanhouden.

In Georgia en South Carolina bereiden inwoners zich met zandzakken voor op het naderende water:

Amerikanen bereiden zich voor op orkaan Debby, die al voor flinke storm zorgt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl