Hoogwater en zware windstoten aan de westkust van Florida
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse zuidoostkust bereidt zich voor op 'historische' orkaan Debby

De Amerikaanse staten Florida, Georgia en South Carolina bereiden zich voor op orkaan Debby. De orkaan komt volgens het National Hurricane Center (NHC) waarschijnlijk maandagmiddag, lokale tijd, aan land in het noordwesten van Florida.

Volgens het NHC worden er windsnelheden van meer dan 120 kilometer per uur gemeten. Debby trekt maandag vermoedelijk naar het oosten over het noorden van Florida. De kustgebieden van de staten Georgia en South Carolina krijgen waarschijnlijk te maken met grote hoeveelheden regen. Ook wordt er gewaarschuwd voor overstromingen van de rivieren Ochlockonee en Suwannee.

"Er worden echt verbazingwekkende regenhoeveelheden voorspeld, en verbazingwekkend bedoel ik op een negatieve manier", zei NHC-directeur Michael Brennan. In totaal zou er volgens Brennan 760 millimeter water kunnen vallen.

De burgemeester van Savannah sprak op een persconferentie van "een enorme storm" die in aantocht is. "Het woord 'historisch' kan hier niet genoeg benadrukt worden."

Noodtoestand uitgeroepen

De gouverneurs van Florida, Georgia en South Carolina hebben de noodtoestand uitgeroepen. Ron DeSantis van Florida waarschuwde dat Debby "aanzienlijke overstromingen" in het noorden en midden van de staat kan veroorzaken.

In de stad Tampa, Florida, hebben de autoriteiten 30.000 zandzakken uitgedeeld. En in Steinhatchee, in dezelfde staat, waren inwoners vandaag bezig met het verplaatsen van spullen naar hoger gelegen gebied.

De buitenste randen van Debby leidden vandaag al tot overstromingen en stroomuitval in het westen van Florida. In de plaats Siesta Key stonden de meeste wegen volgens de autoriteiten al onder water.

Beelden uit Georgia en Florida, waar het al flink stormt:

Amerikanen bereiden zich voor op orkaan Debby, die al voor flinke storm zorgt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl