NOS Sport

Polsstokhoogspringer Duplantis breekt weer wereldrecord, publiek uitzinnig

Olympisch goud en wereldrecord polsstokhoogspringer Duplantis

Polsstokhoogspringer Armand Duplantis blijft de wereldrecords aan elkaar rijgen. In het Stade de France sprong de Zweed bij de Olympische Spelen over 6,25 meter heen. Vanzelfsprekend won hij daarmee het goud.

"Ik heb op dat moment een soort black-out, het gebeurt gewoon", blikte Duplantis terug op het moment dat hij als eerste mens met een polsstok over 6,25 meter sprong. "Het voelt best goed, dat kan ik wel zeggen."

Het is de negende keer dat de 24-jarige Duplantis het wereldrecord breekt. De olympisch kampioen van 2021 was na een sprong over 6,00 meter al zeker van de titel.

De in het Amerikaanse Lafayette geboren atleet is pas de derde man of vrouw die in de 128-jarige olympische historie in deze discipline tweemaal het goud verovert, na Bob Richards (1948 en 1956) en Yelena Isinbayeva (2000 en 2004).

Maar 'Mondo' wilde meer dan goud in het Stade de France en ging door. Eerst om het olympisch record af te nemen van Thiago Braz, die in 2016 de olympische titel veroverde met een hoogte van 6,03 meter. Duplantis liet weinig heel van het record van de Braziliaan, die niet op de Spelen in Parijs is vanwege een dopingschorsing.

Daarna rustte Duplantis even uit, voor zijn eigen wereldrecord uit april van dit jaar aan de beurt was (6,24 meter). Bij de derde poging was het raak voor de viervoudig wereld- en Europees kampioen.

Meer dan 75.000 toeschouwers joelden het uit en de uitzinnige atleet sprintte naar zijn vriendin.

Armand Duplantis

"Ik heb het wereldrecord gebroken in de olympische finale, met al die mensen die mijn naam roepen. Ik weet niet of het nog beter kan", zei de man die lijkt te spotten me de wetten van de natuur. "Uiteindelijk wint de zwaartekracht altijd", belooft Duplantis. "Maar ik doe het beter dan de anderen, denk ik."

Vloon genoot van bijrol

Het zilver was voor tweevoudig wereldkampioen Sam Kendricks uit de Verenigde Staten, die als enige met Duplantis mee kon over 5,95 meter. De Griek Emmanouíl Karalís veroverde brons.

Menno Vloon speelde net als in 2021 een bijrol in de grote Duplantis-show. In Tokio ging het op de tweede hoogte mis, in Parijs op de derde hoogte. Met 5,70 meter eindigde Vloon als elfde.

"Helaas, maar wel in de finale weer. Daar ben ik blij mee", zei Vloon na zijn tweede olympische finale. Ook hij keek zijn ogen uit tijdens de 'Duplantis-show'. "Dat is waanzinnig. Je krijgt gewoon kippenvel als hij eroverheen springt. We kijken allemaal met grote ogen naar hem. Wat hij presteert, dat heeft nog nooit iemand gedaan. Het blijft bizar."

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl