Arnold Karskens
NOS NieuwsAangepast

Ongehoord Nederland stelt voorzitter Arnold Karskens op non-actief na klachten

Arnold Karskens, de voorzitter en oprichter van Ongehoord Nederland (ON), is op non-actief gesteld door de raad van toezicht van die omroep. Dat meldt Ongehoord Nederland op X.

Karskens moet zijn werkzaamheden per direct neerleggen en mag geen contact opnemen met mensen die betrokken zijn bij de omroep.

De omroep zegt de stap te nemen naar aanleiding van "een aantal serieuze klachten vanuit de eigen organisatie over zijn functioneren". ON zegt dat de klachten nader worden onderzocht, "maar zijn van dien aard dat de raad van toezicht in afstemming met de ledenraad deze stap genomen heeft".

Presentator Raisa Blommestijn meldt terug te keren bij de omroep nu Karksens op non-actief is gesteld. Zij vertrok in januari na onenigheid met Karskens over berichten op X. Blommestijn stelt dat de raad van toezicht met terugwerkende kracht heeft "erkend dat ik onheus bejegend ben".

'Coup'

Karskens schrijft op X dat er een coup tegen hem "als oprichter en voorzitter" wordt gepleegd. Hij stelt dat hij op non-actief is gezet "na valse en anonieme aantijgingen zonder dat ik mijn weerwoord heb kunnen geven".

Ongehoord Nederland schrijft daarover op X: "Het had onze voorkeur gehad om een en ander eerst intern op te lossen alvorens met inhoudelijke opmerkingen naar buiten te treden. Echter laat Karskens ons, gezien zijn onjuiste stellingen over een 'coup', geen keuze. Wij benadrukken dat hier absoluut geen sprake van is."

Uit een brief die Karskens heeft gedeeld op X lijkt het conflict tussen hem en zijn omroep onder meer te gaan over het vertrek van presentatrice Blommestijn. Zo stelt Karskens dat hem wordt verweten dat hij de presentatrice heeft weggepest. Hij zegt dat dat niet klopt.

Daarnaast zou een anonieme bron volgens Karskens hebben gezegd dat hij een presentatrice publiekelijk heeft gekleineerd, onder meer door haar een promotiefilmpje meer dan tien keer opnieuw te laten doen. Karskens zelf schrijft dat het Blommestijn betreft en dat zijn verzoeken aan haar redelijk waren.

Publieke omroep

De NPO zegt het besluit van ON via de media te hebben vernomen. "We wachten nu het onderzoek van de raad van toezicht van ON af", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

De afgelopen jaren werd ON meerdere keren onderzocht door NPO-ombudsman Margo Smit. Meermaals was de conclusie dat de omroep de Journalistieke Code van de NPO had geschonden. De ombudsman zei in 2022 dat de omroep ruimte geeft aan informatie die aantoonbaar onjuist is, terwijl de Journalistieke Code bepaalt dat informatie betrouwbaar en gecheckt moet zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl