NPO trekt twee boetes voor Ongehoord Nederland in
De NPO trekt twee van de drie aan Ongehoord Nederland (ON!) opgelegde boetes in. Het besluit volgt na gesprekken tussen de NPO en de aspirant-omroep over hoe de samenwerking verder moet gaan.
De NPO vroeg eerder aan toenmalig staatssecretaris Uslu van Media om de vergunning van ON! in te trekken. Uslu wees dat verzoek af. Omdat de omroep daarmee in het publieke bestel blijft, zal ON! zich alsnog moeten houden aan de eisen die gelden voor alle publieke omroepen.
"Om ON! meer ruimte te geven om aan die eisen te voldoen en daardoor te komen tot een verbeterde samenwerking heeft de NPO besloten om de tweede en derde sanctie, die zijn opgelegd aan de omroep, te herroepen", schrijft de NPO in een verklaring.
'Geen jurisprudentie'
ON! kreeg de tweede boete omdat de omroep volgens de NPO niet voldoende wilde samenwerken. De derde boete werd opgelegd omdat ON! zich volgens de NPO niet aan de journalistieke code van de NPO zou houden en onjuiste informatie zou verspreiden.
Voor die laatstgenoemde overtreding werd eerder ook al een boete opgelegd aan ON!. Die boete blijft wel staan. Volgens de NPO is dat om "de rechter te laten oordelen over de reikwijdte van de bevoegdheid van de NPO bij het nemen van besluiten". De NPO beroept zich daarbij op een artikel uit de Mediawet dat gaat over het stelselmatig negeren van de journalistieke code.
De NPO wil feitelijk van de rechter weten of het opleggen van een boete aan ON! bij een schending van dat artikel wel mag. "We willen weten wat ons mandaat is. Er is onduidelijkheid over dit soort kwesties, want dit is nooit eerder aan de hand geweest. Er is geen jurisprudentie over", licht een woordvoerder van de NPO toe. De procedure ligt inmiddels bij de bestuursrechter, zegt de NPO.
Intimidatie
In de verklaring benadrukt de NPO dat van ON! verwacht wordt dat het zich aan de journalistieke code houdt en verbeterplannen blijft doorvoeren. Ook dient de omroep "een opstelling te kiezen die bijdraagt aan samenwerking met alle andere partijen binnen de publieke omroep".
Eerder deze maand werd een gesprek tussen de NPO en ON! nog vroegtijdig beëindigd omdat ON!-voorzitter Arnold Karskens en algemeen directeur Frederieke Leeflang van de NPO elkaar betichtten van intimidatie.
Karskens zegt in een verklaring op de eigen website dat het besluit "wederom bewijst hoe kansloos de missie van de NPO was om ON! uit het bestel te werken". Hij spreekt van een "onterechte aanval van de NPO op onze omroep die tot grote reputatieschade heeft geleid en honderdduizenden euro's aan juridische verdediging heeft gekost".