NOS Sport

Zeilster Bouwmeester stevig aan de leiding na drie dagen: top vier in eerste zes races

Marit Bouwmeester is geweldig onderweg in de IlCA 6-klasse van het olympisch zeiltoernooi. Op de derde dag noteerde de olympisch kampioen van 2016 in haar drie races een vierde, tweede en derde plek.

Na een vierde, eerste en tweede plaats op de eerste twee dagen van haar zeiltoernooi gaat Bouwmeester ruim aan de leiding in het klassement.

Weinig punten

Haar (straf)puntenaantal is na zes van de elf races nog altijd extreem laag. Voor de duidelijkheid: in het zeilen is de positie waarop je eindigt, het puntenaantal dat je toebedeeld krijgt. Goede resultaten betekenen dus weinig punten en degene met de minste punten aan het einde van het toernooi wordt kampioen.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Nog beter voor Bouwmeester is dat haar slechtste resultaat tot nu toe een vierde plek is. De slechtste uitslag van elke zeilster wordt weggestreept. De nummer twee in het klassement, Anne-Marie Rindom uit Denemarken, heeft momenteel 16 punten meer dan Bouwmeester maar staat ook extra op scherp.

De slechtste uitslag van Rindom was namelijk een 26ste plek, die mee zal tellen als ze de komende dagen een nog mindere race neerzet. Maar ook als ze zondag bijvoorbeeld een twintigste plek noteert, komen die punten er meteen bij.

Ook de andere zeilsters in de top van het klassement hebben al een resultaat buiten de top tien genoteerd.

Bouwmeester is in Marseille bezig aan haar vierde Olympische Spelen. Ze won goud in Rio (2016), zilver in Londen (2012) en brons in Tokio (2021).

Stand na zes van de elf races

Marit Bouwmeester (Ned) 12 punten
Anne-Marie Rindom (Den) 28 punten
Hannah Snellgrove (GBr) 39 punten
Line Flem Hoest (Noo) 42 punten
Maud Jayet (Zwi) 44 punten

In de andere klassen ging het de Nederlanders vandaag minder goed af. Duko Bos staat in de IlCA 7-klasse na zes races op de zeventiende plek.

Maar in de gemixte multihull-klasse ging het pas echt helemaal mis voor Laila van der Meer en Bjarne Bouwer. Na de vierde plek behaald te hebben in race 1, konden in de tweede race niet van start omdat ze vastzaten aan de startboot.

Van der Meer en Brouwer zitten vast aan startboot en missen race: 'Verkeerd ingeschat'

De schroef was kapotgegaan en de tweede race gin aan de neus van Brouwer en Van der Meer voorbij. Net als in de klasse van Bouwmeester mag het slechtste resultaat weggestreept worden, maar die slechte score is er dan al vroeg.

Het duo kon zich wel herpakken en in de derde race werd de negende plek behaald.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl