NOS Voetbal

Farioli verklaart terugzetten viertal naar Jong Ajax: 'Selectie werd groter en groter'

Een elftal kiezen is niet makkelijk, zegt trainer Francesco Farioli, zeker niet met zo'n grote selectie als bij Ajax. "Dan is het moeilijk iedereen tevreden te houden."

Deze week besloot de Italiaanse coach om linksbacks Borna Sosa en Owen Wijndal en middenvelders Silvano Vos en Benjamin Tahirovic terug te zetten naar Jong Ajax.

Ze zijn ook niet met de selectie naar Servië afgereisd voor de return tegen Vojvodina, donderdag in de tweede voorronde van de Europa League. Vorige week wonnen de Amsterdammers thuis met 1-0.

Moeilijke keuzes

"De afgelopen tijd werd de selectie alsmaar groter en groter", aldus Farioli op woensdagavond op een persconferentie in het Servische Backa Topola. "Als coach zijn dit de moeilijkste keuzes om te maken. Het is pijnlijk voor de spelers maar ook voor mij. Iedereen verdient een kans, maar op een gegeven moment moet je ergens een lijn trekken. Ik heb persoonlijk met ze gesproken en uitgelegd waarom ik deze beslissing heb genomen."

Sosa, Wijndal, Vos en Tahirovic zijn "gewoon contractspelers" van Ajax, zegt Farioli. "Dus dit is geen permanente keuze, maar voor de komende dagen. Daarna zullen we zien. Ze hebben ook nog een maand de tijd om te zoeken naar een geschikte, interessante oplossing. Het zijn spelers met genoeg kwaliteiten."

"Als je wil strijden om het kampioenschap heb je 20 spelers nodig die klaar zijn om te spelen. De spelers moeten ervoor zorgen dat ik moeilijke keuzes moet maken. Ze moeten mij een oncomfortabele nacht bezorgen."

Ajax won donderdag relatief moeizaam van Vojvodina. De ploeg van trainer Francesco Farioli was vrijwel de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, maar wist pas vlak voor tijd te scoren. Invaller Branco van den Boomen kopte knap binnen: 1-0.

Farioli was te spreken over zijn eerste basiself, in het eerste duel met Vojvodina, en ook over invallers als Mika Godts én doelpuntenmaker Van den Boomen.

Bertrand Traoré, de van Villarreal transfervrij overgekomen aanvaller uit Burkina Faso, zit voor het eerst bij de officiële selectie. "Bertrand wordt beter en beter. Morgen zal hij zeer waarschijnlijk wat minuten maken."

Steven Berghuis kwam vorige week tegen Vojvodina als invaller binnen de lijnen. Morgen zou hij kunnen starten, zegt Farioli. "Hij is er klaar voor." De Noorse middenvelder Sivert Mannsverk keert terug van een schorsing.

Bergwijn en Brobbey ontbreken

EK-gangers Steven Bergwijn en Brian Brobbey ontbreken nog. Zij sloten maandag al wel aan bij de training. "Het gaat niet alleen om deze wedstrijd, maar ook om de rest van het seizoen. Daarvoor proberen we ze nu zo fit mogelijk te krijgen en ze weg te houden van onnodige blessures."

Toch ziet Farioli de return tegen Vojvodina als een finale. "Het doel is om door de voorronden te raken. We willen Europees voetbal spelen dit seizoen. Morgen starten we gewoon weer op 0-0 en moeten we zoveel mogelijk proberen aan te vallen. De 1-0-voorsprong die we hebben is niet genoeg."

Ajax scoorde in 7 wedstrijden onder Farioli tot nu toe 14 keer. Vijf keer was Van den Boomen doeltreffend. Farioli, met een lach: "We noemen hem nu Branco van der Bomber." Vrij naar de bijnaam van de Duitse topspits van weleer Gerd Müller. "Die houden we erin, en ik hoop dat hij blijft scoren. Branco is een hele slimme speler, hij weet wanneer hij in de zestien moet verschijnen. En zo willen we ook voetballen: we willen dat de middenvelders de zestien 'aanvallen'."

De wedstrijd tegen Vojvodina wordt gespeeld in de TSC Arena in Backa Topola, omdat het eigen stadion van Vojvodina in de stad Novi Sad wordt verbouwd.

Bij winst of een gelijkspel treffen de Amsterdammers Panathinaikos of Botev Plovdiv. Mocht Ajax verliezen, dan wacht een duel met NK Maribor of Universitatea Craiova in de derde voorronde van de Conference League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl