NOS Sport

Hockeysters maken povere indruk, maar kloppen zonder publiek ook China

Nederlandse hockeysters ook te sterk voor China

Onder omstandigheden die aan het olympisch toernooi van Tokio deden denken, hebben de Nederlandse hockeysters ook aan hun derde groepswedstrijd op de Spelen in Parijs drie punten overhouden. Indrukwekkend was het niet wat de vrouwen van bondscoach Paul van Ass lieten zien tegen China, maar gewonnen werd er wel: 3-0.

Stond drie jaar geleden in Japan de coronapandemie publiek op de tribunes in de weg, tijdens de avondwedstrijd van de Oranje-hockeysters zou er weleens noodweer kunnen losbarsten. Omdat de organisatie in dat geval problemen voorzag met in allerijl vertrekkende fans, werden die op voorhand al geweerd.

Bliksemschicht

Het slechte weer bleef uiteindelijk uit, al ging Nederland wel als een bliksemschicht van start. Er stonden nog geen drie minuten op de klok, toen Xan de Waard knap Freeke Moes vrijspeelde. Die schoot onberispelijk raak: 1-0. Kort daarop zag Marleen Jochems de bal na een misrekening van Chinese keepster Ye Jiao tegen de paal gaan.

Marleen Jochems

China beet een enkele keer van zich af, maar kreeg vlak voor het einde van het eerste kwart ook de 2-0 om de oren. Frédérique Matla bediende met een prachtige dieptepass vanaf eigen helft Marijn Veen, die Ye met een goede getimed tikje verschalkte.

In het volgende kwart drong China, gecoacht door Alyson Annan die in Tokio nog de Oranje-vrouwen naar het goud loodste, nadrukkelijker aan. Dat leidde tot enkele strafcorners, waarbij Anne Veenendaal meer dan eens haar kwaliteiten als doelvrouw moest etaleren. Aan de andere kant miste Luna Fokke een grote kans op 3-0.

Ook het begin van de tweede helft was voor de Chinese vrouwen, andermaal zonder resultaat. Maar ook achterin ontbrak het aan scherpte bij China. Liu Yang permitteerde het zich een kwartier voor tijd voor het lege doel langs uit te verdedigen. Ze had daarbij buiten de alerte Maria Verschoor gerekend, die simpel de 3-0 kon binnentikken.

Nederland wacht nog groepswedstrijden tegen België en Japan, maar plaatsing voor de kwartfinales is dankzij de drie overwinningen op rij al zeker.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl