NOS NieuwsAangepast

Inflatie loopt op naar 3,7 procent

De inflatie is afgelopen maand wat opgelopen. De prijzen waren gemiddeld 3,7 procent hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Vorige maand was de inflatie nog 3,2 procent.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend in een eerste berekening. Volgende week komt het definitieve cijfer.

Accijnzen

Vooral producten in de categorie voedsel, drank en tabak stegen in prijs. Die waren gemiddeld zo'n 5,4 procent duurder dan een jaar geleden.

Volgens CBS-econoom Frank Notten speelt de accijnsverhoging van sigaretten van een paar maanden geleden daarin een rol. "Die accijnsverhoging is al in april doorgevoerd, maar dan ligt er vaak nog oude voorraad in de winkels tegen lagere prijzen." In juli waren er alleen maar pakjes tegen de hogere prijzen te koop, zegt Notten, en dat stuwde de inflatie.

Hogere lonen

En de prijzen van diensten, zoals kapper en horeca, stegen gemiddeld met 5,7 procent. Dat heeft volgens Notten te maken met de lonen. "Denk aan de kapper en de tandarts, die mensen zijn allemaal meer gaan verdienen. Dat moet de consument betalen."

Ook zijn de huren op 1 juli omhoog gegaan. De maximale huurverhoging is 5 a 6 procent. "Het is niet zeker of alle huurbazen dat daadwerkelijk hebben doorgevoerd, maar het kan wel zijn dat de huurverhoging hoger was dan afgelopen jaar."

Er zijn ook producten goedkoper geworden, meubels, apparaten en kleding bijvoorbeeld. Energie bleef ongeveer gelijk in prijs.

Positieve verwachtingen

In de eurozone is de inflatie al een paar maanden stabiel rond de 2,5 procent. Al liep de inflatie in juli wel iets op naar 2,6 procent.

De Europese Centrale Bank verlaagde in juni de rente voor het eerst in jaren, van 4 naar 3,75 procent. De inflatie was gedaald sinds de piek en ze hadden positieve verwachtingen voor de toekomst.

In september volgt een nieuw rentebesluit van de ECB. Voor dat besluit zijn de inflatiecijfers voor de eurozone van belang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl