Hockeymannen pakken koppositie in groep met soevereine zege op Frankrijk

Hockeymannen winnen soeverein van Frankrijk in tweede duel Spelen

De Nederlandse hockeymannen hebben hun tweede groepswedstrijd bij de Olympische Spelen in Parijs met 4-0 gewonnen van Frankrijk.

Daarmee gaat Nederland, een van de kanshebbers voor een medaille, aan de leiding in poule A. Oranje, eerste op de wereldranglijst van wereldhockeybond FIH, won gisteren ook al de openingswedstrijd van Zuid-Afrika (5-3). In poule B staat de olympische titelhouder België bovenaan.

Ondanks de afgetekende winst van Oranje leken de Fransen juist vroeg op voorsprong te komen via een goal van Gaspard Baumgarten. Hij tikte de bal hoog uit de lucht over keeper Pirmin Blaak in het doel. Maar na inmenging van de VAR concludeerde de scheidsrechter dat er sprake was van gevaarlijk spel.

Daarna viel de goal al snel aan de andere kant van het veld. Uit een rebound van de eerste strafcorner van de wedstrijd scoorde Tijmen Reyenga met een verwoestend hard schot.

Reyenga was aanvankelijk reservespeler bij Oranje, maar moest de grieperige Joep de Mol zaterdag tegen Zuid-Afrika vervangen en maakte zo onverwachts zijn olympische debuut. Tegen Frankrijk mocht hij opnieuw beginnen.

Frankrijk zette fel druk en wachtte tot het aanvallend spelende Nederland een foutje zou maken. Zo kwam de Franse ploeg van de bondscoach Frederic Soyez een stuk beter voor de dag dan gisteren tegen Duitsland. Toen ging het gastland ogenschijnlijk aan de druk ten onder en verloor de ploeg met maar liefst 8-2, de grootste score tot nu toe in het olympische hockeytoernooi.

Voor de Nederlandse bondscoach Jeroen Delmee was het een mooi weerzien met de Franse nationale ploeg, waar hij tussen 2017 en 2021 aan het roer stond. Na de Spelen van Tokio in 2021 werd de Brabander, die zelf goud won op de Spelen van Atlanta (1996) en Sydney (2000), coach van Oranje.

Grove overtreding

Oranje stelde pas aan het einde van de eerste helft orde op zaken. Met nog een minuut op de klok maakte Cristoforo Peters-Deutz een grove overtreding op Floris Wortelboer. De Fransman moest van het veld met een tijdstraf van maar liefst tien minuten. Bovendien kreeg Nederland een strafcorner. Uit de rebound schoot Koen Bijen met een wippertje raak: 2-0.

In de extra tijd van de eerste helft mocht Jip Janssen nog een keer aanleggen voor de negende (!) strafcorner van Oranje de eerste helft, maar de specialist wist niet tot scoren te komen.

Hockeyer Reyenga na doelpunt: 'Ik hoop nog vaker te spelen'

In de tweede helft kregen de Fransen, die dus lange tijd met een man minder op het veld stonden, al na achttien seconden een nieuwe tegentreffer te verwerken. Na mooi combinatiespel van Nederland werd de tip-in van Hoedemakers nog goed gered door de doelman, maar daarna was Jonas de Geus er als de kippen bij: 3-0.

Mis voor leeg doel

Daarna stokte de doelpuntenmachine weer even. Hoedemakers schoot mis voor een leeg doel en aanvoerder Thierry Brinkman plaatste een strafcorner net boven de plank in het doel - wat bij het eerste schot niet mag.

Bovendien behield Nederland met moeite de 3-0 voorsprong aan het einde van de derde kwart. De Fransen waren via twee strafcorners dichtbij een doelpunt. Uiteindelijk maakte Duco Telgenkamp nog de 4-0 met een knappe tip-in.

Nederland treft in poule A nog twee zware tegenstanders met Duitsland en Groot-Brittannië. Die laatste ploeg, nummer twee op de wereldranglijst, wacht komende dinsdag (12.45 uur). De Britten speelden zondagavond gelijk (2-2) tegen Zuid-Afrika.