NOS SportAangepast

Schouten grijpt naast finaleplaats op 100 meter schoolslag

Zwemster Tes Schouten heeft zich op de Olympische Spelen in Parijs niet geplaatst voor finale van de 100 meter schoolslag.

Schouten, vice-wereldkampioene over twee banen schoolslag, kwam ruimschoots tekort voor een plek in de eindstrijd. Met een tijd van 1.06,12 had ze zich bij de beste acht geplaatst. Schouten klokte in de halve finale 1.06,56. De Zuid-Afrikaanse Tatjana Smith ging met 1.05,00 als snelste naar de finale, die maandag wordt gezwommen.

Zondagochtend gaven de series al een indicatie van haar vorm op de 100 school. Daar zette ze de veertiende tijd neer (1.06.69). Met een persoonlijke toptijd van 1.05,71 mag Schouten zich houdster van het Nederlands record noemen.

"Ik mis nu eenmaal de sprintslag", verklaarde Schouten haar uitschakeling. "We hebben voor dit jaar nu eenmaal volledig ingezet op de 200 meter."

Op dat nummer werd ze begin dit jaar in Doha wereldkampioene op een WK waar veel grote namen ontbraken.

Schouten loopt finale 100 meter schoolslag mis

Eigenlijk, wilde de 23-jarige Bodegraafse er maar mee zeggen, heeft ze niets te zoeken op de 100 school. "Ik heb een echte slag voor de 200 meter. Ik moet het hebben van mijn slaglengte en niet van mijn slagfrequentie. De rest van het veld loopt hier te beuken. Ik kan dat niet."

Niet onrustig

Dat ze in de La Défense Arena ver verwijderd bleef van haar persoonlijk record, betekende naar haar eigen zeggen weinig. "Daar word ik niet onrustig van, of zo. Dat ik me na deze 100 meter niet moe voel, zegt alles over de vorm waar ik in verkeer. Als ik nu nog 100 meter meer had moeten zwemmen, was dat geen probleem geweest. Het gaat op de 200 meter om de inhoud en daarmee zit het wel goed. Het was heel vet om hier voor volle tribunes te zwemmen. Daar haal ik veel energie uit."

Kai van Westering plaatste zich op zijn beurt tijdens de kwalificatie niet voor de halve finales van de 100 meter rugslag. Met een tijd van 54,21 kwam hij een kleine drie-tienden van een seconde tekort om bij de beste zestien te horen.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl