NOS Nieuws

Deutsche Bahn schrapt 30.000 banen na miljard verlies in een half jaar

Deutsche Bahn gaat de komende vijf jaar zo'n 30.000 banen schrappen, heeft de financiëel directeur van het Duitse staatsspoorbedrijf bekendgemaakt. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale personeel.

Er zullen waarschijnlijk vooral administratieve functies verdwijnen, nog zo'n 1500 dit jaar. Digitalisering en automatisering moeten veel van de administratieve functies gaan vervangen. Voor de reductie van andere banen ligt nog geen plan klaar.

Vandaag bleek dat Deutsche Bahn in het afgelopen halfjaar 1,2 miljard euro verlies heeft geleden. Volgens het spoorbedrijf komt dat tegenvallende resultaat door stakingen, extreme weersomstandigheden, werkzaamheden en steeds minder mensen die met de trein willen reizen.

Volgens topman Richard Lutz zal er niet worden gesneden in de dienstregeling voor langeafstandstreinen. Wel erkent het bedrijf dat er op sommige trajecten tijdelijk minder gereden zal worden. Zo gaat er de rest van het jaar bijvoorbeeld geen ICE tussen Amsterdam en Bazel, vanwege langdurige werkzaamheden aan het spoor.

Veel kritiek

Vooral de stakingen van machinistenvakbond GDL hebben Deutsche Bahn veel geld gekost. Pas na maanden onderhandelen en zes stakingen werden de twee partijen het eens over een nieuwe cao. Alleen al de stakingen kostten Deutsche Bahn 300 miljoen euro.

Tijdens het EK Voetbal in Duitsland was er veel kritiek op de tegenvallende service van Deutsche Bahn. De Duitse minister van Transport reageerde daarop door te zeggen dat het bedrijf had gefaald in het hoog houden van de Duitse normen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl