Een Chinese Xian H-6
NOS Nieuws

Russische en Chinese bommenwerpers voor het eerst samen vlak bij Alaska

Rusland en China hebben met strategische bommenwerpers samen patrouilles uitgevoerd vlak bij Alaska, meldt het Russische ministerie van Defensie. De VS en Canada hebben de vliegtuigen vervolgens met gevechtsvliegtuigen onderschept.

China en Rusland voerden eerder al gezamenlijke patrouilles uit. Ook waren er al vaker Russische bommenwerpers boven de Beringzee te vinden, maar nu was het voor het eerst dat bommenwerpers uit beide landen zich in het noordelijke deel van de Grote Oceaan bevonden, meldt de BBC.

De Russische bommenwerpers waren van het type Toepolev Tu-95, meldt Rusland. De Chinese toestellen waren van het type Xian H-6. Naast de Beringzee en de noordelijke Grote Oceaan, vlogen ze ook boven de Tsjoektsjenzee.

Volgens de militaire organisatie die over het luchtruim waakt van zowel de Verenigde Staten als Canada (NORAD) ging het in totaal om vier bommenwerpers. Die maakten een vlucht van vijf uur en werden begeleid door Russische straaljagers.

Strategische bommenwerpers kunnen over grote afstanden zware aanvallen uitvoeren. Zowel de Toepolev als de Xian kan worden uitgerust met kernwapens.

Internationale wateren

De Russische en Chinese vliegtuigen hebben het luchtruim boven internationale wateren niet verlaten, zeggen NORAD en ook de Russische regering. De Canadees-Amerikaanse defensiesamenwerking zegt verder dat er geen dreiging was en dat de activiteiten van Rusland en China in de buurt van Noord-Amerika gevolgd zullen blijven worden. "Als zij daar aanwezig zijn, zijn wij dat ook", zegt NORAD.

Volgens Rusland was de vlucht inderdaad niet als dreiging bedoeld. Het doel zou een betere samenwerking zijn geweest tussen de luchtmachten van Rusland en China. Volgens China had het ook niets te maken met de huidige internationale situatie.

De VS voert regelmatige vergelijkbare vluchten uit boven internationale wateren. Afgelopen weekend zei het Russische ministerie van Defensie nog dat was voorkomen dat twee Amerikaanse bommenwerpers de staatsgrens boven de Barentszzee overschreden. De VS wilde daar niets over zeggen, schreef persbureau Reuters.

Nederlandse F-16's

Rusland meldde soortgelijke incidenten over vliegtuigen uit NAVO-landen die dicht bij de Russische grens vlogen. Ook andersom is het vaker voorgekomen dat juist Russische vliegtuigen richting, dicht langs of in NAVO-luchtruim vlogen.

Zo werden er vorig jaar twee bommenwerpers uit Rusland boven internationale wateren ten noorden van Denemarken gesignaleerd. Twee Nederlandse F-16's stegen toen op om die te onderscheppen. Ook ten noorden van Schotland gebeurde dat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl