Twee Nederlandse F-16's hier op archiefbeeld
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse F-16's in actie vanwege Russische bommenwerpers

Vanochtend zijn er twee Nederlandse F-16's opgestegen om Russische bommenwerpers te onderscheppen. De twee Russische vliegtuigen vlogen richting het gebied dat Nederland in de gaten houdt voor de NAVO, waarop het ministerie van Defensie besloot de Nederlandse toestellen de lucht in te sturen.

De twee bommenwerpers uit Rusland werden boven internationale wateren ten noorden van Denemarken gesignaleerd. De Deense luchtmacht kon de Russische vliegtuigen onderscheppen waarna de bommenwerpers omkeerden. De bommenwerpers zijn niet in het Nederlandse luchtruim geweest.

Defensie laat weten dat het een paar keer per jaar voorkomt dat Russische gevechtsvliegtuigen zich in de buurt van het Nederlandse luchtruim begeven. Vanochtend kondigde het ministerie van Defensie echter een zogenoemde Quick Reaction Alert af en stuurde het de jachtvliegtuigen de lucht in.

"Dit gebeurt niet vaak, maar het incident van vandaag toont wel het belang van snelle inzetbaarheid aan", meldt Defensie in een persbericht.

Het is niet bekend waarom de twee Russische bommenwerpers ten noorden van Denemarken vlogen.

Bewaking luchtruim Benelux

De twee Nederlandse F-16's zijn weer terug op vliegbasis Volkel. Daar staan 24 uur per dag twee bewapende F-16's paraat voor dit soort gevallen. In samenwerking met België wordt zo het luchtruim van de Benelux beschermd.

Sinds half april is Nederland weer aan de beurt om het luchtruim te bewaken. Begin dit jaar heeft Nederland meerdere malen Russische vliegtuigen onderschept vanuit Polen. In dat land staan acht Nederlandse F-35's paraat voor de bewaking van het NAVO-luchtruim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl