Letzte Generation
NOS Nieuws

Vliegveld Frankfurt schrapt 140 vluchten door demonstratie klimaatactivisten

Vliegveld Frankfurt, het drukste van Duitsland, is vanmorgen kort stilgelegd door klimaatactivisten. 140 van de 1400 geplande vluchten vandaag moesten daardoor worden geannuleerd. Inmiddels wordt het vliegverkeer weer hervat.

Klimaatactivisten van Letzte Generation blokkeerden start- en landingsbanen en lijmden zichzelf vast op het asfalt. De activisten hadden spandoeken bij zich met daarop de tekst: "Olie doodt". De Duitse politie heeft acht mensen gearresteerd.

De luchthaven riep passagiers aanvankelijk op om niet naar de luchthaven te komen. Inmiddels luidt het advies om de status van vluchten te controleren voordat men naar het vliegveld komt. De luchthaven zelf zegt dat alle start- en landingsbanen weer in gebruik zijn.

Wereldwijde acties

De actiegroep Letzte Generation wil dat de Duitse overheid een wereldwijde overeenkomst tekent om olie, gas en en steenkool te bannen voor 2030. Ook hebben ze een lijst opgesteld met verschillende landen in Europa en Noord-Amerika waar ze vergelijkbare acties willen uitvoeren. Nederland staat hier niet bij.

Ook in Noorwegen trokken vandaag klimaatactivisten naar de luchthaven van Oslo. Zij blokkeerden volgens de koepelorganisatie Oil Kills een incheckbalie.

Een andere Duitse luchthaven, Keulen Bonn, schortte woensdag al enkele uren vluchten op, nadat daar klimaatactivisten zich aan een landingsbaan hadden vastgelijmd. Ook die demonstratie was georganiseerd door Letzte Generation.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl