Betogers op Eindhoven Airport
NOS NieuwsAangepast

Ruim 100 aanhoudingen bij klimaatprotest op Eindhoven Airport, op 1 na allemaal weer vrij

Bij een klimaatdemonstratie van Extinction Rebellion op Eindhoven Airport zijn vanmiddag 104 activisten opgepakt. Op éen na zijn ze inmiddels allemaal weer vrij, zegt de Koninklijke Marechaussee. Van de persoon die nog vastzit, moet de identiteit nog worden vastgesteld.

Het gaat om mensen die eerder op de middag een gat hadden geknipt in een hek, erdoorheen waren geklommen en zich toegang hadden verschaft tot een terrein voor privévliegtuigen. Ze zijn opgepakt omdat ze daar niet mochten komen. Het OM bepaalt of ze vervolgd worden of niet.

Tussen de 100 en 200 mensen zaten daar op een grasveld, omringd door politie en marechaussee. Rond 14.00 uur werden ze verzocht vrijwillig te vertrekken, waarop een deel van de groep het terrein verliet. De rest bleef zitten en werd ruim een uur later gearresteerd.

De demonstratie en het politie-ingrijpen verliepen relatief rustig:

Klimaatactivisten opgepakt bij demonstratie op vliegveld Eindhoven

De actievoerders werden overgebracht naar locaties van de marechaussee, waar ze werden geregistreerd en geïdentificeerd.

Extinction Rebellion wilde met de demonstratie voor elkaar krijgen dat de luchthaven onnodige vluchten schrapt, de vervuiling bestrijdt en dat men zich houdt aan de klimaatregels. De gemeente Eindhoven had vooraf met flyers duidelijk gemaakt dat het militair terrein en het vliegveld verboden terrein waren voor de demonstranten.

De gemeente had een gebied naast het vliegveld aangewezen als plek waar gedemonstreerd mocht worden. Daar hebben honderden mensen aan het begin van de middag enkele sprekers en optredens bijgewoond.

Gevolgen vliegverkeer

De betoging heeft beperkte gevolgen gehad voor het vliegverkeer. Enkele vluchten vanaf Eindhoven Airport werden uit voorzorg geschrapt of verplaatst. Vandaag waren er geen vluchten met privéjets gepland. Volgens een woordvoerder van de luchthaven lag de afhandeling van een aantal vluchten vanwege de demonstratie korte tijd stil, waardoor passagiers in het vliegtuig moesten blijven.

De klimaatactiegroep organiseert regelmatig acties en manifestaties. Deze maand werd de A12 bij Den Haag opnieuw geblokkeerd en eind vorig jaar betraden betogers een landingsbaan van luchthaven Schiphol. Dat was eveneens op het privéjetterrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl