De politie ontruimt de A12 aan het eind van de middag
NOS NieuwsAangepast

Bijna alle demonstranten klimaatprotest A12 weer vrij

Nagenoeg alle demonstranten die zijn opgepakt bij de betoging van klimaatactivisten op een deel van de A12 zijn weer vrijgelaten. Van de 700 aangehouden betogers zitten er nog drie vast, zei de Haagse politiechef Paul van Musscher in radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De politie maakte gisteren een einde aan de demonstatie, nadat betogers van onder meer Extinction Rebellion urenlang de snelweg hadden geblokkeerd vanaf het middaguur, hoewel de gemeente dat had verboden.

Kort na 17.00 uur begon de politie met het ontruimen van de geblokkeerde snelweg, nadat de autoriteiten de demonstranten herhaaldelijk hadden aangespoord om weg te gaan. Een deel van de betogers gaf gehoor aan die oproep, maar er bleven ook veel demonstranten zitten. Daarop zette de politie het waterkanon in, met de zogeheten 'benevelstraal'.

Veel achtergebleven actievoerders droegen regenkleding of hadden een paraplu bij zich:

Waterkanon ingezet om demonstranten van A12 te verwijderen

De politie zegt op Twitter dat alle actievoerders meermaals de kans hebben gekregen om hun actie te beëindigen en weg te gaan. "Iedereen die blijft, kiest daar bewust voor."

De achtergebleven demonstranten werden in stadsbussen van de Haagse vervoerder HTM vervoerd naar het politiebureau. Kort na 20.00 uur meldde de politie dat de A12 weer vrij was. Ook enkele demonstranten die hoog in een boom zaten, waren rond dat tijdstip naar beneden gekomen.

Medische controle en droge kleding

De Haagse burgemeester Van Zanen noemde het "triest" dat het nodig was om het waterkanon in te zetten. In een verklaring bedankt hij onder meer de politie en de brandweer voor hun inzet.

De brandweer had uit voorzorg een tent neergezet op de Zuid-Hollandlaan in Den Haag, om de hoek van de geblokkeerde A12. Daar konden actievoerders die nat waren geworden door het waterkanon terecht voor een medische controle en droge kleding. Sommige demonstranten klaagden op Twitter dat de politie de toegang tot de tent versperde, maar volgens de politie is dat niet waar.

De gemeente zegt dat er veertien actievoerders medisch gecontroleerd en verzorgd zijn in de tent. Vier demonstranten die op de A12 en bij station Den Haag Centraal onwel waren geworden, zijn door ambulancepersoneel geholpen.

"We hebben vandaag al het mogelijke uit de kast gehaald om de veiligheid van iedereen - inwoners, bezoekers, demonstranten en actievoerders - te borgen", zegt Van Zanen in zijn verklaring.

De demonstratie op de A12 was van tevoren niet aangemeld bij de gemeente. Burgemeester Van Zanen had er ook geen toestemming voor gegeven, omdat de snelwegblokkade zou kunnen leiden tot "wanorde, gevaren voor de gezondheid en ernstige verkeersproblemen".

In plaats daarvan had de gemeente een alternatieve locatie aangewezen, in de buurt van station Den Haag Centraal en niet ver van de A12. Daaraan gaven de betogers geen gehoor. Rond 12.00 uur probeerden ze met succes de Utrechtsebaan op te komen, het deel van de A12 dat tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het tijdelijke Tweede Kamergebouw ligt.

Fossiele brandstoffen

De klimaatactiegroep spreekt van een symbolische protestlocatie, "want de weg van het fossiele tijdperk loopt dood". Met hun snelwegblokkade eisen de klimaatactivisten dat de overheid stopt met het subsidiëren van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas.

Het was de zesde keer dat de klimaatactivisten dit deel van de A12 bezetten. Bij hun vorige snelwegblokkade in januari werden honderden van hen gearresteerd. Een paar dagen daarvoor had de politie ook al zes leden van Extinction Rebellion in hun huis aangehouden, omdat ze zouden hebben opgeroepen tot een "gevaarlijke en ontwrichtende blokkade".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl