Een protest van Extinction Rebellion op de Utrechtsebaan (A12) in januari
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Den Haag maakt zich op voor drukke demonstratiedag

In Den Haag wordt vandaag veel drukte verwacht vanwege twee grote demonstraties. Actievoerders van Farmers Defence Force (FDF) en Samen voor Nederland (SvNL) demonstreren in het Zuiderpark, terwijl activisten van Extinction Rebellion (XR) de A12 willen blokkeren.

FDF rekent op vele duizenden demonstranten. XR verwacht zo'n 4000 actievoerders. Organisaties als Greenpeace, Milieudefensie en Urgenda zullen de A12 niet blokkeren, maar houden naast de weg een demonstratie uit solidariteit.

FDF en SvNL bieden onder anderen een podium aan Arnold Karskens (Ongehoord Nederland), Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Wybren van Haga (Belang van Nederland).

XR eist dat de overheid stopt met het subsidiëren van fossiele bedrijven. De actiegroep organiseerde al vijf keer een blokkade op de Utrechtsebaan van de A12, en wil dat vanaf 12.00 uur "zo lang mogelijk" doen. Het protest is niet afgestemd met de gemeente.

Hebben de actievoerders ook nog iets gemeen? Dat laten we zien in deze video:

Boer en klimaatactivisten zetten zich schrap voor grote demo

Oorspronkelijk wilde FDF met 5000 tractoren naar het Zuiderpark komen, maar dat accepteerde de gemeente niet. Vermoedelijk zal een aantal boeren alsnog met de tractor richting Den Haag rijden, om die buiten de stad te parkeren.

Schermen langs Utrechtsebaan

De gemeente Den Haag plaatst vandaag zwarte schermen langs de Utrechtsebaan. "De vorige keer zagen wij dat er vanaf de Prins Clauslaan voorwerpen aan de actievoerders in de tunnelbak werden doorgegeven om zichzelf mee vast te maken", zegt een woordvoerder van de burgemeester tegen Omroep West. "Om dit nu te voorkomen, is deze maatregel genomen."

De woordvoerder benadrukt dat het niet de bedoeling is dat niemand de demonstratie kan zien. "We dragen er uiteraard zorg voor dat onafhankelijke waarnemers en media ongehinderd toezicht kunnen houden."

Advertentie via Ster.nl