Een klimaatactivist van Extinction Rebellion wordt weggedragen
NOS NieuwsAangepast

Politie ontruimt geblokkeerde snelweg A12, waterkanon ingezet

In Den Haag heeft de politie het waterkanon ingezet tegen demonstranten van Extinction Rebellion, die vanmiddag ondanks een verbod de snelweg A12 blokkeerden. De gemeente had aan het einde van de middag al aangekondigd dat de politie zou ingrijpen als de klimaatactivisten om 17.00 uur niet weg zouden zijn.

Rond 17.10 uur begon de politie met het beëindigen van de demonstratie. Daarvoor werd de zogeheten 'benevelstraal' van het waterkanon gebruikt. Sommige klimaatactivisten bleven desondanks op de snelweg zitten. Veel van hen droegen regenpakken of poncho's. Volgens de politie probeerde een aantal actievoerders zich aan het waterkanon vast te maken, wat door agenten zou zijn verhinderd.

Arrestaties

De achtergebleven demonstranten worden momenteel van de snelweg gehaald en in bussen gezet. Hoeveel klimaatactivisten tot nu toe zijn gearresteerd, is nog niet duidelijk. Volgens Extinction Rebellion worden er "aan de lopende band" mensen aangehouden en worden sommige demonstranten bij het hoofd vastgegrepen.

De brandweer heeft in de buurt van het protest een tent neergezet voor droge kleding en een medische check. Dat is een voorzorgsmaatregel om onderkoeling te voorkomen, zegt de gemeente. Volgens de klimaatactivisten is de tent van de brandweer onbereikbaar, omdat de politie de toegang verspert. De politie ontkent dat.

Met het waterkanon werden de demonstranten natgespoten

De A12 bij Den Haag was aanvankelijk helemaal afgesloten vanwege het protest, maar sinds 13.45 uur is de weg gedeeltelijk weer open. Er kan nog wel verkeershinder zijn in de buurt van het Malieveld, omdat daar actievoerders op het wegdek staan.

Voor het protest op de A12 was geen toestemming gegeven. De politie en gemeente waarschuwden vanmorgen dat een dergelijke snelwegblokkade verboden is en dat de klimaatactivisten elders in Den Haag mochten demonstreren, op de Koekamp.

Toch liep rond het middaguur een grote groep demonstranten met spandoeken de snelweg op. Volgens Extinction Rebellion waren meer dan 3000 betogers betrokken bij de blokkade; de politie wil geen aantallen noemen.

De betogers werden tegengehouden door agenten en de ME, waarop ze op het asfalt gingen zitten. Tot nu toe is één persoon aangehouden voor belediging van een ambtenaar in functie. Die demonstrant plakte volgens de politie ook stickers op het waterkanon.

Betogers bezetten opnieuw de A12 in Den Haag: 'Zijn nu met veel meer'

Rijkswaterstaat heeft op verzoek van de gemeente Den Haag een deel van de Utrechtsebaan van de A12 vanmorgen besproeid met een hete zoutvloeistof. Die voorkomt dat actievoerders zich kunnen vastlijmen aan het asfalt en zorgt ervoor dat het wegdek niet beschadigd raakt.

XR eist dat de overheid stopt met het subsidiëren van fossiele bedrijven. De actiegroep organiseerde al vijf keer een blokkade op de Utrechtsebaan van de A12. Eind januari werden daarbij honderden mensen opgepakt.

De klimaatactivisten gaven vanmiddag midden op de snelweg een protestconcert:

Klimaatactivisten spelen protestconcert op geblokkeerde A12 in Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl