De demonstratie op de Utrechtsebaan
NOS NieuwsAangepast

Rechtbank: drie klimaatactivisten A12 kregen onterecht gebiedsverbod

Drie klimaatactivisten hebben van het Openbaar Ministerie onterecht een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de Utrechtsebaan van de A12 in Den Haag. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld. De drie hadden alleen opgeroepen tot een blokkade, maar die had nog niet plaatsgevonden toen zij een gebiedsverbod kregen.

Vijf andere aangehouden activisten van Extinction Rebellion hebben dit gebiedsverbod wel terecht opgelegd gekregen, omdat zij eerder al hadden opgeroepen tot andere blokkades van de snelweg. Die waren er ook al geweest.

Het alleen oproepen tot een blokkade van de A12 is geen ernstige verstoring van de openbare orde, oordeelt de rechtbank. Die blokkade zelf is dat wel.

Willekeur

"Ik ben echt woedend. Ik ben zo teleurgesteld dat mijn demonstratierecht mij wordt afgenomen", zegt Tessel Hofstede van Extinction Rebellion. Zij is een van de vijf activisten die terecht een gebiedsgebod kregen opgelegd.

"Ik heb gevoel dat er willekeur is. Er zijn veel mensen die hebben opgeroepen tot deze blokkades en dan krijgen alleen wij een gebiedsverbod."

Extinction Rebellion gaat nu een klacht indienen tegen de Nederlandse staat bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Utrechtsebaan urenlang dicht

Bij het klimaatprotest op de Utrechtsebaan in januari werden 768 mensen aangehouden. Extinction Rebellion had opgeroepen om naar Den Haag te komen om te protesteren tegen overheidssubsidie voor fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Het OM vond dat opruiing, hield bijna 770 activisten aan en legde gebiedsverboden op.

Vanwege het protest was de Utrechtsebaan urenlang dicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl