Noord-Korea bouwt megastrandresort, maar wie mag daar straks heen?
"Ze hebben fantastische stranden. Bekijk het vanuit een vastgoedperspectief. Je hebt Zuid-Korea en China, het land daartussenin is van hen. Hoe verkeerd is dat? Het is fantastisch." Vastgoedontwikkelaar en VS-president Trump begreep er niets van toen hij in 2018 Noord-Korea bezocht. Waarom ontwikkelde Noord-Korea zijn kustlijn niet om meer inkomsten uit toerisme te genereren?
Dat gaat volgend jaar misschien gebeuren. Het Noord-Koreaanse regime wil dat het megastrandresort Wonsan-Kalma aan de Noord-Koreaanse oostkust in mei open gaat. Leider Kim Jong-un nam vorige week een kijkje hoe het ervoor stond. "Hier wordt succesvol gebouwd aan wat in de wereld bekend zal zijn als het beste toeristenresort van Noord-Korea", zei hij.
Aan de plek zal het niet liggen. De honderden gebouwen en duizenden hotelkamers liggen straks in een gebied met witte stranden en een aangenaam klimaat. Het is er nu zo'n 32 graden. Een mooie plek voor een strandvakantie dus, als je geen bezwaar hebt tegen een vakantie in een land dat de eigen bevolking meedogenloos onderdrukt.
Twijfels
Maar Korea-deskundige Casper van der Veen heeft zijn twijfels. "Ze zijn er al sinds 2018 mee bezig en er zijn in het verleden vaker toeristische projecten aangekondigd waar we nooit meer wat van gehoord hebben."
Als voorbeeld noemt hij de nooit afgebouwde meer dan 300 meter hoge hotelpiramide in de hoofdstad Pyongyang. De bouw begon in 1987 en stokte toen in 1992 een economische crisis uitbrak.
Een andere vraag is waar de bezoekers van het resort vandaan moeten komen. Noord-Korea laat sinds het begin van de coronapandemie in januari 2020 geen buitenlandse toeristen meer toe. Pas dit jaar was voor het eerst weer een handjevol Russische toeristen welkom. Voor 2020 ontving het land een paar duizend westerse toeristen per jaar en zo'n 300.000 Chinese toeristen.
Die buitenlandse toeristen leverden elk jaar meer dan honderd miljoen euro in harde valuta's op. Van der Veen bezocht het land in 2012. "Toen ik er was, mocht je alleen met dollars of euro's betalen zodat het land die fijne valuta's binnenkreeg, want hun eigen munt is niet zo veel waard."
Die westers valuta heeft Noord-Korea niet meer nodig. Het land verdient nu goed aan de wapenhandel, met name met Rusland, en het stelen van cryptomunten. Zo heeft het volgens persbureau Reuters tussen 2017 en 2024 3,3 miljard euro buitgemaakt bij aanvallen op bedrijven die cryptomunten uitgeven en beheren.
Voor elite
Van der Veen denkt dat Wonsan-Kalma in de eerste plaats bedoeld is voor de Noord-Koreaanse elite en toeristen uit bevriende naties. Het land heeft 25 miljoen inwoners. Die mogen niet of nauwelijks naar het buitenland. Met name de elite moet tevreden worden gehouden. Een verblijf in een luxe resort kan daarbij helpen.
Buitenlandse toeristen zijn ook welkom, maar dan wel uit bevriende landen. "Dan kun je denken aan Rusland en China. Dat zal het leeuwendeel van de buitenlandse toeristen dan zijn. Andere bevriende landen zijn Syrië en Iran. Maar andere echt dikke vrienden heeft Noord-Korea niet."