Josep Borrell bij de EU-buitenlandvergadering
NOS Nieuws

EU verplaatst overleg van Boedapest naar Brussel in reactie op Orbáns reizen

De buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell heeft de aankomende vergadering van EU-buitenlandministers verplaatst van Boedapest naar Brussel. Hiermee wil hij onderstrepen dat hij vindt dat de Hongaarse premier Orbán te ver is gegaan met diens zelfverklaarde 'vredesmissie'.

Hongarije is sinds 1 juli tijdelijk voorzitter van de Europese Unie en Orbán begon daarna meteen internationaal bezoeken af te leggen. Onder het mom van een "vredesmissie voor Oekraïne" ging langs bij de Chinese president Xi, de Russische president Poetin en de Amerikaanse oud-president Trump. Hij wekte de indruk namens de EU te spreken, wat bepaald niet in goede aarde viel bij de andere lidstaten.

Vandaag kwamen alle buitenlandministers voor het eerst in Brussel bij elkaar sinds Orbáns acties. Sommige landen hadden hun afkeer al laten blijken, maar een gezamenlijk signaal was er nog niet. De eerstvolgende vergadering zou in augustus in Boedapest plaatsvinden, maar Borrell heeft die bijeenkomst nu naar Brussel verplaatst.

Borrell benadrukte dat hij als hoogste EU-diplomaat over de planning van vergaderingen gaat en dus bevoegd is om dit te beslissen. Hij noemde het een "symbolische beslissing" om Hongarije duidelijk te maken dat het land onvoldoende loyaal is aan de gemeenschappelijke EU-besluiten.

De vergadering daarna zal wel weer in Boedapest zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl